Mysteriet med den försvunna svenska DC-3:an

Ovisshet för de anhöriga, stormaktspolitik och intensiva spekulationer. Utforska mysteriet med den svenska DC-3:an!

Den 13 juni 1952 lyfte ett svenskt spaningsflygplan, en DC-3:a, från Bromma flygplats. Ombord fanns åtta personer. Deras uppdrag var topphemligt. Två timmar efter start förlorades radiokontakten med flygplanet. En stor räddningsaktion var snabbt igång, men DC-3:an var borta. Det skulle ta mer än 50 år innan sanningen flygplanets öde uppdagades. Vad var det som egentligen hade hänt? Ta del av hela berättelsen genom att besöka utställningen – följ med på en visning eller utforska på egen hand.

Utställningen

Klicka här för att läsa mer!

Visningar

Om du vill följa med på en visning av DC–3:an, så hittar du kommande datum i museets kalender. Besöker du museet med en grupp? Då kan du boka en egen visning för er!

Skolvisning

Besök museet på en bokad visning med din skolklass – vi anpassar visningen från förskoleklass och upp till vuxenstuderande! Läs mer om visningar för årskurs F–3, om årskurs 4–6 samt årskurs 7–9, gymnasium och vuxengrupper.

I klassrummet

För klassrummet finns lektionsupplägg som passar årskurs 7–9 och gymnasiet att hitta på webbplatsen sverigeshistoria.se.

Digitalt material

På DigitaltMuseum kan du se bilder och läsa om föremål kopplade till DC-3:an. Läs mer

Läs mer om DC-3:an

Vad hände fredagen den 13 juni 1952? Tidigt på morgonen lyfte flygplanet Tp 79001, av typen DC-3, från Bromma flygplats, för en, som det kallades, navigationsövning. Besättning bestod av fem civilister från FRA och tre militärer från flygvapnet. Uppdraget var topphemligt – inte ens deras fruar visste vad de gjorde på jobbet! Läs mer

Flygplansur från den bärgade DC-3:an. Foto: David Brohede.