Tillgänglighet på Flygvapenmuseum

Hissar

På museet finns hiss mellan våningsplanen med god plats för barnvagn, rullstol och permobil. Dörrmåttet är 130 centimeter.

Anpassade toaletter

Tillgängliga toaletter finns vid kapprummet, i restaurangen och i Flyglabbet.

Parkering

Flygvapenmuseum har en stor besöksparkering med plats för bilar, bussar och motorcyklar. Parkeringen är gratis. Intill museets entré finns två parkeringsplatser för dig som har handikapptillstånd.

Tillgänglighet för rullstol och permobil

Museets lokaler har god tillgänglighet. Hela byggnaden är fri från trösklar. De flesta dörrar är antingen uppställda, eller öppnas automatiskt med en armbågskontakt.

Rummet där Gripensimulatorn står är tillgängligt med rullstol och permobil. Själva Gripensimulatorn har en stol som går att dra ut. Det går därför att förflytta sig från exempelvis rullstol, till stolen i simulatorn, om du kan göra det själv. Du behöver inte kunna använda fötterna i Gripensimulatorn, den går att flyga även utan att kunna använda pedalerna.

Låna rullstol eller rullator

Två rullstolar och en rullator finns att låna för dig som behöver. De går inte att boka i förväg.

Hund på museet

Du får inte ta med dig din hund in på Flygvapenmuseum, förutom ledar- och assistanshundar som självklart är välkomna till museet. Meddela gärna personalen i receptionen.

Synnedsättning

Du som har en synnedsättning kan gärna lyssna på utställningarna genom audioguiden. Audioguiden laddar du ner till din smartphone.

Vissa delar av museets utställningar kan uppfattas som mörka, men vi erbjuder förstoringsglas och ficklampa att låna i receptionen för den som vill.

Hörselnedsättning

För dig som använder hörapparat finns möjlighet att använda hörselslinga i samband med visningar. Meddela vid bokningstillfället om du eller någon i gruppen har önskemål om detta, så att utrustningen kan förberedas inför ditt besök.

Flygvapenmuseums museilärare använder röstförstärkare under visningarna.

I Flygvapenmuseums app som går att ladda ned på App Store / Google Play Store finns audioguide på svenska, engelska, finska, franska, tyska och spanska. OBS: Audioguiden har inte uppdaterats för nya utställningen Flygfärdig.

Bildstöd

Om du har behov av bildstöd i samband med ditt besök på museet, så finns kartor med BLISS- eller Widgitsymboler – särskilt framtagna för Flygvapenmuseum. Läs mer

Anpassade visningar

Flygvapenmuseums pedagoger kan göra visningar anpassade till synnedsättning, eller teckenspråkstolkade visningar för dig med hörselnedsättning. Kontakta oss för bokning och frågor:

Gruppbokningen för vuxengrupper
gruppbokning@flygvapenmuseum.se
013- 495 97 14

Bokning för skolor, barn- och ungdomsgrupper
pedagogerna@flygvapenmuseum.se
013-495 97 17


Kontakt

Har du fler frågor om museets tillgänglighet? Kontakta oss!