
Flygvapenmuseums samlingar
Flygvapenmuseum vårdar och bevarar över 100 000 museiföremål. De flesta ingår inte i museets utställningar utan förvaras i magasin. Här finns många olika typer av föremål – allt från flygplan, kompasser, ficklampor, sjukvårdlådor och telefonväxlar till regnkappor, läderhuvor och jetmotorer. Flygplanen utgör faktiskt mindre än en procent av samlingarna. Den största föremålskategorin är olika instrument till paneler i cockpit – ungefär 3 000 stycken. Dessutom ingår fotografier, arkivalier och flyghistorisk litteratur i museets samlingar. Föremålen som tillhör Flygvapenmuseum är från 1910-talets början till nutid. Extra många föremål kom till samlingarna under 1980- och 1990-talen.

Ett föremål kommer till samlingarna
Vad händer när det kommer ett föremål till museet? Oavsett om det är en uniformsjacka eller ett flygplan går registreringen till på ungefär samma sätt. Här är en liten film som förklarar hur det går till.

Ett föremål kommer till samlingarna
Ett stort antal föremål kräver ett noggrant arbete. När ett nytt föremål ska tas in i samlingarna fotograferas det och får ett unikt nummer. Alla fakta om föremålet läggs in i en databas, såsom varifrån de kommer och om det har varit med om någon särskild händelse.
Information ur databasen publiceras sedan på Digitalt museum. Det är en webbplats som är öppen för alla, där det går att se bilder på och läsa om museiföremål och arkivfotografier från många olika museer. Som besökare på Digitalt museum kan du också kommentera och diskutera de olika posterna och på så sätt bidra till att fördjupa kunskapen om dem.

Arkiv & Bibliotek
På Flygvapenmuseum finns även bibliotek och arkiv, där det går att botanisera i brevkorrespondens, ritningar, patentansökningar, pressklipp och haveriutredningar.

Vård för flygplan
Det finns en vårdplan för alla museets flygplan. En vårdplan innehåller en detaljerad beskrivning av ett flygplans eventuella skador och behov av reparationer. Den talar också om vilken utrustning som behöver adderas för att flygplanet ska bli komplett, så som det såg ut när det var i flygvapnets tjänst och vilka tidigare reparationer flygplanet genomgått. Det kan handla om allt ifrån kompasser till säten. För reparationer, stora som små, har Flygvapenmuseum en omfattande samling reservdelar till olika flygplanstyper. De flygplan som i dag står uppställda utanför museet utsätts för stora påfrestningar. Solljus, regn och partiklar i luften kan göra stor skada. För att fördröja nedbrytningen skyddsbehandlas flygplanen mot rost och är invändigt utrustade med avfuktare. Dessutom rengörs flygplanen regelbundet, noggrant och varsamt, både utvändigt och invändigt.

Utlån av föremål
Flygvapenmuseum lånar ut föremål till museer, både inom Sverige och till andra länder runt om i världen. Utlån sker både ur Flygvapenmuseums permanenta samling samt stödsamlingar.