Bibliotek

Skrevs det böcker om flygmaskiner redan på 1700-talet? Javisst! Flygvapenmuseums bibliotek har ett exemplar av den fantastiska boken Then Engelske Flygarens resebeskrifning från 1762 – och mycket mer förstås.

Tillfälligt stängt för renovering

Just nu renoveras biblioteket. Det är därför stängt och tar bara emot förbokade besök enligt överenskommelse. Läs mer

Om biblioteket

Flygvapenmuseums bibliotek ligger i anslutning till arkivet och är ett specialbibliotek för litteratur om flyg och flyghistoria. Här kan du läsa svenska och utländska böcker om flygets framsteg – från de allra första försöken fram till idag.

På de över 1 000 hyllmetrarna hittar du också en stor samling av böcker om uniformer, om världskrigen, om krigsmateriel, om kvinnor i försvaret och många andra ämnen. Här finns militära instruktionsböcker, beskrivningar och reservdelskataloger. Bland hyllorna hittar du också en mängd utländska och svenska tidskrifter.

Bokhyllor fyllda med böcker i biblioteket. Foto: Xufee Duraku.

Läsa på plats

Du kan inte låna hem böckerna. Beställ det du vill läsa av bibliotekets personal, eller välj själv från hyllorna. Slå dig sedan ner i en bekväm fåtölj eller vid någon av de fyra läsplatserna.

Det går också bra att göra ett fjärrlån. Då beställer du böcker eller kopior av artiklar genom ditt lokala bibliotek och läser där istället.

Sök i katalogen

I biblioteket finns cirka 20 000 böcker och 700 tidskrifter. Om du vill söka bland alla böcker, kan du göra det i bibliotekets katalog eller via den nationella söktjänsten Libris. För att bara se Flygvapenmuseums böcker på Libris, kan du ange bibliotekskoden Flmu i din sökning.

Bibliotekets historia

Grunden till Flygvapenmuseums boksamling är överste Bill Bergmans privata bibliotek, som Försvarets materielverk köpte och skänkte till museet i mitten på 1970-talet. Ungefär tio procent av de böcker som finns i biblioteket i dag kommer ursprungligen från Bill Bergmans boksamling.

Beställning av kopior

Vill du ha digitala kopior av bilder och filmer för att publicera i uppsatser, böcker eller tidningar? Läs om priser och villkor för bild och film här (pdf-format 410 kB).

Om du istället vill ha papperskopior för eget bruk, kan du se prislista för papperskopior här.

Ofta tar det en stund att ta fram material, så om du har specifika önskemål är det bra att kontakta bibliotekarien innan ditt besök – kontaktuppgifter hittar du här nedanför.

Skänka till biblioteket?

Museet tar emot litteratur, men först behöver personalen veta vad det är för att kunna svara på om det går att ta emot. Om du vill skänka något till biblioteket – hör av dig först och kolla!

Öppettider

Bibliotekets öppettider hittar du under Öppettider.

Kontakt

Kontakta biblioteket via e-post: bibliotek@flygvapenmuseum.se eller bibliotekarie Xufee Duraku via telefon 013-495 97 38.