Om Flygvapenmuseum

Upplev den svenska militärhistoriens utveckling på Flygvapenmuseum i Linköping. Flygvapenmuseum är ett teknik- och kulturhistoriskt prisbelönt museum och är en del av Statens försvarshistoriska museer, en myndighet som även ansvarar för Armémuseum i Stockholm. Här finns historien om flygets självklara plats i Sverige och i det svenska försvaret.  Flygvapenmuseum är en del av Statens försvarshistoriska museer, en myndighet där bland annat Armémuseum i Stockholm också ingår.

Utställningar

Ta del av en unik samling militärflygplan och andra föremål med koppling till flygets hundraåriga historia. Kliv rakt in i tidstypiska svenska hem från andra halvan av förra seklet och känn hur tiden stått still i utställningen om kalla kriget – en tid när hela världen bävade inför ett krig som aldrig bröt ut.

På museets bottenvåning vilar DC-3:an, ett spaningsflygplan med en mycket speciell historia. Det nedskjutna spaningsflygplanet bärgades efter 50 år på havsbottnen. Se det i tankeväckande utställning om politiskt spel och de anhörigas mångåriga sökande efter sanningen.

arrow_forward Läs mer

Samlingar

I Flygvapenmuseums stora föremålssamling finns flygplan, motorer, instrument, uniformer och andra föremål med koppling till den militära flyghistorien. Den största delen av museets omkring 100 000 föremål förvaras i magasin. En mängd flygplan och föremål är utlånade till andra museer världen över.

I biblioteket och arkivet finns mängder av information kopplat till flyg och flyghistoria – böcker, tidskrifter, ritningar, fotografier och personarkiv.

arrow_forward Läs mer
gruppvisning

Jobba hos oss

Vill du bli en del av teamet på Flygvapenmuseum? Museet är en del av myndigheten SFHM – Statens försvarshistoriska museer – och jobbannonser publiceras löpande på SFHM:s webbplats. Välkommen med din ansökan!

arrow_forward Se lediga anställningar
barn utanför futuro

Aktiviteter för den flygintresserade

Flygvapenmuseum har inte bara utställningar utan erbjuder även andra aktiviteter. Museet har en rik programverksamhet med föredrag, flygaftnar, magasinsvisningar och temadagar. Det finns också en omfattande skol- och barnverksamhet med aktiviteter i Flyglabbet, sagostunder och visningar med olika inriktningar samt en lekplats för de minsta.

fälttelefon

Kontakt

Vill du kontakta någon på Flygvapenmuseum? Klicka här för att komma till vår kontaktsida.

arrow_forward Kontakt

Fakturering

Statens försvarshistoriska museer har elektronisk fakturahantering. Från 1 april 2019 får statliga myndigheter enligt lag inte ta emot fakturor i pappersformat eller PDF-format, utan enbart elektroniskt (EDI-format). Observera att det här betyder att fakturor som skickas i pappersform kommer att skickas tillbaka till leverantören utan åtgärd.

arrow_forward Fakturering
Detalj av propeller

Prao

Flygvapenmuseum tar emot två praoelever per år, under en vecka på våren och en vecka på hösten. Som praoelev på museet får inblick i allt från verkstad och magasin till utställningar och reception. Intresset för praoplatserna på Flygvapenmuseum är stort och eleverna utses därför genom lottning. Inför vårens praoperiod är sista ansökning vecka 5 och inför höstens sker den vecka 35.

arrow_forward Läs mer om Prao