Då tiden stannade

Mysteriet med den svenska DC-3:an.

Den 13 juni 1952 lyfte ett svenskt spaningsflygplan, en DC-3:a, från Bromma flygplats. Ombord fanns åtta personer. Deras uppdrag var topphemligt. Två timmar efter start förlorades radiokontakten med flygplanet. En stor räddningsaktion var snabbt i gång men förutom en gummibåt med spår av sovjetisk ammunition, hittades ingenting. DC-3:an var borta. Nu började en lång tid av ovisshet för de anhöriga, präglad av stormaktspolitik och intensiva spekulationer. Det skulle ta mer än 50 år innan flygplanet återfanns och sanningen om dess öde uppdagades.

Vad hände fredagen den 13 juni 1952? Tidigt på morgonen lyfte flygplanet Tp 79001, av typen DC-3, från Bromma flygplats, för en, som det kallades, navigationsövning. Besättning bestod av fem civilister från FRA och tre militärer från flygvapnet. Uppdraget var topphemligt – inte ens deras fruar visste vad de gjorde på jobbet!

Vi vet att uppdraget bestod av att signalspana efter sovjetisk radiotrafik och radarutrustning genom ett specialutrustat flygplan. När uppdraget var genomfört, vände de hemåt och meddelade Bromma. Ungefär samtidigt lyfte jaktflygplanet MiG 15 från Tukums i dagens Lettland med uppdrag att skjuta ner det svenska flygplanet. Det var ingen större ovanlighet att flygplan sköts ner vid den här tiden, det ovanliga var att det inte hittades några spår av det. För några personer stannade tiden.

Ovissheten hos de anhöriga var stor, och ingen av de åtta fruarna gifte om sig. Under 40 år spekuleras det om vad som hände den där fredagen den 13:e. 1991 erkände Sovjetunionen att det var de som skjutit ner flygplanet, men det var fortfarande försvunnet. Det dröjde ytterligare 10 år för att få klarhet. Efter en stor privat eftersökning, hittades till slut flygplansvraket. 126 meter ner på Östersjöns botten.

Ett flygplansur som hittades vid bärgningen hade stannat på 11.29. Det var troligen i det ögonblicket som DC-3:an slog ned i vattnet innan det sjönk till havets botten.

Den bärgade DC-3:an är i dag ett av Sveriges största museiföremål och dess historia är unik. Ta del av hela berättelsen genom att besöka vår utställning, delta i en visning eller gå på egen hand.