Kunskapsbank

Kunskapsbanken är en plats där vi samlar information om bland annat våra utställningar, föremål och hur du får tillgång till dessa online.

Portal till utställning kalla kriget

Utställningar

Ta del av en unik samling militärflygplan och andra föremål med koppling till flygets hundraåriga historia. Kliv rakt in i tidstypiska svenska hem från andra halvan av förra seklet och känn hur tiden stått still i utställningen om kalla kriget – en tid när hela världen bävade inför ett krig som aldrig bröt ut.

På museets bottenvåning vilar DC-3:an, ett spaningsflygplan med en mycket speciell historia. Det nedskjutna spaningsflygplanet bärgades efter 50 år på havsbottnen. Se det i en tankeväckande utställning om politiskt spel och de anhörigas mångåriga sökande efter sanningen.

arrow_forward Våra utställningar
Bild på flygande flygplan, sk61

Våra flygmaskiner

Flygvapenmuseum har över 300 flygplan och helikoptrar. Endast omkring 50 visas i museets egna utställningar. Resten är magasinerade eller utlånade till museer i Sverige och andra museer världen över. Denna sida är under uppbyggnad och ska bli en komplett förteckning över Flygvapenmuseums samtliga flygplan och helikoptrar.

arrow_forward See our aircraft
maskin för fält

Digitala produktioner

Flygvapenmuseum är aktiva i många kanaler. Vi skriver artiklar, publicerar kortare filmklipp och lägger upp spännande material för både barn och vuxna i våra olika kanaler. Följ oss för att ta del av svensk flyghistoria oavsett var du befinner dig.

arrow_forward Digital productions

DigitaltMuseum

Ett stort antal föremål kräver ett noggrant arbete. När ett nytt föremål ska tas in i samlingarna fotograferas det och får ett unikt nummer. Alla fakta om föremålet läggs in i en databas, såsom varifrån de kommer och om det har varit med om någon särskild händelse.

Information ur databasen publiceras sedan på Digitalt museum. Det är en webbplats som är öppen för alla, där det går att se bilder på och läsa om museiföremål och arkivfotografier från många olika museer. Som besökare på Digitalt museum kan du också kommentera och diskutera de olika posterna och på så sätt bidra till att fördjupa kunskapen om dem.

arrow_forward DigitaltMuseum
Gamla papper arkiv museum

Arkiv & Bibliotek

På Flygvapenmuseum finns även biliotek och arkiv, där det går att botanisera i brevkorrespondens, ritningar, patentansökningar, pressklipp och haveriutredningar.

arrow_forward Läs mer om arkiv & bibliotek
sounds of changes logga

Sounds of Changes

Sounds of Changes är ett samarbete mellan sex museer i Europa. Projektet registrerar och bevarar ljuden från det industriella och civila samhället. I samlingen hittar du allt från maskinljud, till ljudet av stadsliv på stadstorg.

arrow_forward Besök ljudbanken