close
utställning om DC-3an som försvann, vraket av planet
Närbild DC-3an, vraket
modell av DC-3an innan kraschen
utställning om DC-3an som försvann, vraket av planet

Utställningar

Hemliga handlingar – DC-3:an som försvann

Upplev en suggestiv och tankeväckande utställning om ett nedskjutet svenskt militärflygplan, politiskt spel och anhörigas mångåriga sökande efter sanningen.

Den 13 juni 1952 lyfte ett spaningsflygplan, en DC-3:a, från Bromma flygplats. Ombord fanns åtta personer. Deras uppdrag var topphemligt. Men två timmar efter start förlorades radiokontakten med flygplanet. En stor räddningsaktion var snabbt igång men förutom en gummibåt med spår av sovjetisk ammunition hittades ingenting. DC-3:an var borta.

Nu började en lång tid av ovisshet för de anhöriga, präglad av stormaktspolitik och intensiva spekulationer. Det skulle ta mer än 50 år innan flygplanet återfanns och sanningen om dess öde uppdagades. Den bärgade DC-3:an är i dag ett av Sveriges största museiföremål och dess historia är unik.

Utställningen

I en del av utställningen ser du vraket efter DC-3:an som vilar i en stor, specialbyggd monter. Här hittar du också annat som har bärgats från havsbottnen: spanings- och avlyssningsutrustning, kartdelar och nödproviant, men också besättningens personliga tillhörigheter som plånböcker, skor, glasögonfodral, kläder och nycklar.

I en annan del av utställningen kan du fördjupa dig i bakgrunden till DC-3:ans uppdrag, de sekretessbelagda uppgifterna och det diplomatiska efterspelet på högsta politiska nivå. Här kan du se nyhetsinslag, rekonstruktioner av händelsen och intervjuer med anhöriga. I en liten biosalong kan du se filmer om nedskjutningen, eftersökningarna och bärgningen. Följ händelseförloppet från den ödesdigra sommardagen 1952 till det som hände sedan.

Prisbelönt

År 2010 tilldelades utställningen priset Årets utställning av föreningen Forum för utställare.

Visningar i utställningen