20 år sedan bärgningen av DC-3:an

Upplev spaningsflygplanets unika historia på nytt.

Den 13 juni 1952 lyfte ett spaningsflygplan, en DC-3:a, från Bromma flygplats. Ombord fanns åtta personer. Deras uppdrag var topphemligt. Men två timmar efter start förlorades radiokontakten med flygplanet. En stor räddningsaktion var snabbt igång – men DC-3:an var borta.

Nu började en lång tid av ovisshet för de anhöriga, präglad av stormaktspolitik och intensiva spekulationer. Det skulle ta mer än 50 år innan flygplanet återfanns och sanningen om dess öde uppdagades. Den bärgade DC-3:an är i dag ett av Sveriges största museiföremål och dess historia är unik. Sedan 2010 vilar den i en specialbyggd monter på Flygvapenmuseum.

Minnesdag av bärgningen

Den 19 mars är det på dagen 20 år sedan som den nedskjutna DC-3:an bärgades ur djupet. Den togs upp ur havet under en dramatisk natt utanför Gotska Sandön, efter mer än ett halvt sekel på Östersjöns botten. Flygvapenmuseum uppmärksammar minnesdagen av bärgningen med flera spännande programpunkter, såväl på själva minnesdagen som under helgen samma vecka. Läs mer om dem här nedan!

Programpunkter minnesveckan


Bokrelease: DC-3:an – att bärga historien

Hör om det komplicerade bärgningsarbetet, möt bokens författare och upplev vraket på plats. Kvällsöppet på museet och guide på plats i utställningen.
19 mars 18:00
Läs mer

Foto: David Brohede.


Temadag: Enmansubåten Mantis återförenas med DC-3:an

Mantis var med under bärgningsarbetet av DC-3:an och kommer nu att bli en permanent del av museets utställningar. Lyssna på intressanta föredrag och var bland de första som ser Mantis på plats.
23 mars 13:00
Läs mer

Foto: David Brohede.

Mer om DC-3:an

När som helst kan du själv besöka utställningen om DC-3:an och beskåda vraket på riktigt nära håll där det vilar i en stor, specialbyggd monter. Läs mer om utställningen

För lärare

Är du lärare? Du vet väl att du kan använda historien om DC-3:an i undervisningen på olika sätt? På webbplatsen sverigeshistoria.se finns ett lektionsupplägg som passar årskurs 7–9 och gymnasiet. Läs mer

Vi erbjuder också skolvisningar på plats i utställningen från F-3 upp till gymnasiet. Du hittar våra olika skolvisningar här.