close

Flygplan

THULIN G

Individnummer: 15.
Märkning: 15.

Placering: Flygvapenmuseum

Thulin G var ett svensktillverkat sjöflygplan som levererades till marinen 1917 och användes för spaning till havs.

Ett år efter första världskrigets utbrott fick flygpionjären Enoch Thulins aeroplanfabrik i Landskrona en beställning från marinen på fem sjöflygplan av typen Thulin G. Det var den första stora ordern på ett militärt flygplan konstruerat i Sverige.

Thulin G skulle ha tysktillverkade Benz-motorer. Motorleveranserna blev försenade på grund av första världskriget och därför kunde flygplanen inte levereras förrän 1917. De stationerades på marinflygbaser utefter den svenska kusten och användes för spaning till havs.

Enoch Thulin hade lagt stor vikt vid aerodynamiska egenskaper när han konstruerade Thulin G. Trots det hade flygplanet brister i konstruktionen – det var svårt att manövrera i vatten och hade dåliga flygegenskaper. Av de fem flygplan som byggdes totalhavererade två och ett förstördes i en brand. De två Thulin G som fanns kvar togs ur tjänst 1922.

Det exemplar som visas på Flygvapenmuseum har förvarats på Tekniska museet i Stockholm under många år. Tack vare en stor restaureringsinsats av medlemmar i Svensk flyghistorisk förening ingår det kompletta och världsunika flygplanet nu i en av Flygvapenmuseums utställningar.

Kuriosa

Flygplanets konstruktör Enoch Thulin omkom i samband med en provflygning över sin hemort Landskrona.

Flygplan keyboard_arrow_down J 32D LANSEN 32548