close

Flygplan

B 1

Bréguet C.U 1

Individnummer: Saknas
Märkning: No 53, C U-1

Placering: Flygvapenmuseum

Det tog tolv år att restaurera och återskapa det världsunika militärflygplanet Bréguet C.U 1. I dag är Flygvapenmuseums exemplar ett av två som finns kvar i världen.

Bréguet C.U 1 är ett biplan, alltså ett flygplan med dubbla vingpar, och var en avancerad konstruktion för sin tid. Bland annat kunde vingarna fällas in för att underlätta vid transport på landsväg och förvaring i hangar.

Försvaret köpte flygplanet 1912 och placerade det tillsammans med en M 1 Nieuport IV-G på Axevalla hed utanför Skara. Tanken var att jämföra de båda flygplanstyperna med varandra inför kommande köp.

B 1 drabbades dock av en rad haverier och motorproblem, trots den avancerade konstruktionen. Flyglegendaren Gösta von Porat lär till och med ha kallat flygplanet för åbäket. Tiden i det svenska försvaret var därför över efter bara tre år. Flygplanet togs ur tjänst efter ett totalhaveri i Tolefors utanför Linköping.

Flera originaldelar från flygplanet bevarades och under 1970-talet inledde Svensk flyghistorisk förening en tolv år lång restaurering och rekonstruktion av flygplanet. I slutet av 1980-talet skänkte föreningen B 1 till Flygvapenmuseum och nu är det ett av två bevarade Bréguet C.U 1 i världen.

Kuriosa

En Bréguet C.U 1 kom tvåa efter en Nieuport IV-G i de franska militärflygtävlingarna 1911. Sammanlagt ställde över 40 tillverkare och konstruktörer upp i tävlingen.

Flygplan keyboard_arrow_down THULIN G