close

Flygplan

FAIREY FIREFLY FR MKI

SE-CAW

Placering: Danmarks flymuseum

Danmarks Firefly såldes till Sverige. Nu lånar Flygvapenmusewum en Firefly till Danmark

Fairey Firefly var ett hangarfartygsbaserat stridsflygplan som användes av Storbritannien under senare hälften av andra världskriget samt under Koreakriget och Malayakrisen. Ett av de första uppdragen som utfördes av Fireflies var anfallen mot det tyska slagskeppet Tirpitz i juli och augusti 1944 (operation Mascot och operation Goodwood). Efter kriget slutade man i England använda Firefly som jaktflygplan och de modifierades för att i stället axla rollerna som attack-, spanings- och ubåtsjaktflygplan. 

Från 1948 byggdes flera Firefly om för målbogsering och försågs med en vinsch monterad på flygkroppens vänstra sida. I Sverige och Danmark användes Firefly som målbogserare. 

Flygvapenmuseums Firefly byggdes 1945, c/n: F.6121. Den motor som idag finns i flygplanet är en Griffon XII nr 38302. 1956 registrerade Svensk Flygtjänst maskinen i svenska register som SE-CAW, flygplanet skulle användas som målbogserare. Fireflymaskinerna hade genom åren i Svenska Flygtjänst ett antal haverier. 1958 buklandade SE-CAW på gården Spånghults ägor i södra Småland efter motorstopp. Fem år senare var det dags igen. Denna gång buklandade flygplanet på Stabbofjärdens is på grund av motorstörning. 

Efter sex år som målbogserare togs flygplanet ur tjänst och överfördes till Malmö Tekniska museum.

I oktober 1979 kom SE-CAW till Malmen och blev en del av Flygvapenmuseums samlingar. Förvärvet var en bytesaffär mellan Malmö Tekniska museum och Flygvapenmuseum. I utbyte fick Malmömuseet en Tiger Moth. 2006 lånades flygplanet till Dansk Veteranflysamling i Stauning där en omfattande restaurering har genomförts. Detta lån blev I flyghistoriska kretsar mycket omdiskuterat.

Flygplan keyboard_arrow_down B 1