close

Flygplan

SK 10

Raab-Katzenstein RK-26 Tigerschwalbe

Individnummer: 536.
Märkning: 101, 1.

Placering: Flygvapenmuseum

Flygvapenmuseums Raab-Katzenstein RK-26 Tigerschwalbe är det enda bevarade exemplaret i världen. Ett vackert flygplan som dock var svårt att flyga.

I början av 1930-talet letade flygvapnet efter ett nytt skolflygplan. Det resulterade i en beställning av 25 stycken Raab-Katzenstein RK-26 Tigerschwalbe som Svenska järnvägsverkstädernas aeroplanavdelning (ASJA) i Linköping licenstillverkade. ASJA gjorde en rad ändringar för att de skulle kunna användas som skolflygplan. De fick bland annat dubbelkommando och en tyngre motor. Tyvärr ledde ändringarna till sämre flygegenskaper och SK 10 blev ett minst sagt opålitligt flygplan.

De piloter som fick sin utbildning i avancerad flygträning i den vackra SK 10 hade därför en tuff uppgift. Merparten av flygvapnets SK 10 förstördes i haverier under åren 1932-1945. Flygvapenmuseums SK 10 levererades till flygflottiljen F 5 Ljungbyhed 1934 och flyttades senare till F 1 Hässlö. Efter tio år på F 1 kom flygplanet till de flyghistoriska samlingarna på Malmen utanför Linköping som det enda bevarade SK 10 i världen.

Kuriosa

Flygkadetten Gert Greger var en av de piloter som havererade med en SK 10. Vid en flygövning avvek han för att visa sitt flygplan för släkt och grannar i hembyn Hammarslund. Han tappade kontrollen på låg höjd och flög in i en telegrafledning, men klarade sig oskadd.

Flygplan keyboard_arrow_down SK 12