close

Flygplan

SE-EBI

Douglas AD-4W Skyraider

Individnummer: Bu Aer 124777
Märkning: Flygplanet är gulmålat och har registreringen SE-EBI på bakkroppen samt på vingarnas ovan- och undersidor.

Placering: Skyraider AB, Karlskoga flygplats.

Ska anfallaren som dragit målkorvar över Sverige kunna flyga igen?

Skyraider var ett enmotorigt, ensitsigt propellerflygplan byggt under åren 1945 till 1957 av Douglas Aircraft Company i USA. Premiärflygningen genomfördes 1945. Douglas AD-4W var en av sju versioner av Skyraider och totalt byggde företaget över 3 000 exemplar av de olika versionerna.

Kungliga Flygförvaltningen köpte tolv stycken AD-4W Skyraider från den brittiska marinens flygstridskrafter, Fleet Air Arm FAA. De skulle användas av Svensk Flygtjänst AB som måldragare som ersättare till Fairey Firefly. Flygplanen, som levererades under åren 1962 till 1963, hade blivit modifierade till måldragare i Storbritannien. Där hade också radar och en del andra komponenter monterats bort. Skyraider användes som måldragare i Sverige till 1976.

Det här exemplaret av Skyraider tillverkades i USA 1952. Flygplanet har tjänstgjort inom den brittiska marinens luftstridskrafter, FAA. Den 4 april 1963 provflögs det i Storbritannien inför flytten till Sverige. Flygplanet var då modifierat till måldragare och hade en tillfällig registrering som SE-EBI. Flytten och flygningen till Sverige gick från Prestwick till Bromma den 26 april 1963. En månad senare blev registreringen fastlagd och flygplanet togs i bruk av Svensk Flygtjänst. Där användes det framförallt som måldragare för armén och marinen.

SE-EBI var den första av Svensk Flygtjänsts Skyraider som blev tagen ur tjänst. Med start från Sturup flögs SE-EBI till Malmen i september 1973. Flygplanet överlämnades till Flygvapenmuseum som under många år hade det stående utomhus. Sedan 2011 är Skyraider SE-EBI deponerad till Dan Borgström i Karlskoga och hans mål är att få flygplanet i luften igen.

Kuriosa

Två syskon till Flygvapenmuseums Skyraider har också hamnat på museum. SE-EBS finns på Svedinos bil- och flygmuseum och SE-EBB på Arlanda flygsamlingar.

Flygplan keyboard_arrow_down SE 104