close

Flygplan

SE 104

DFS Weihe A-3

Individnummer: 8316.
Märkning: 5.

Placering: Flygvapenmuseum

Det tyska segelflygplanet Weihe var utmärkt för grundläggande flygutbildning och allmän flygträning. Flygvapnet slog både världsrekord och vann världsmästerskap med flygplanet.

Fredsfördraget efter första världskriget slog fast att Tyskland inte längre fick ha något flygvapen. Det innebar stora begränsningar för Tysklands möjligheter att utveckla flygteknik. Men segelflygplan var undantagna och det ledde till att tyska företag konstruerade några av de bästa segelflygplanen under mellankrigstiden.

Ett av dem var Weihe, ett mycket bra segelflygplan som kunde glida långt utan att förlora så mycket i höjd. Det stabila flygplanet lämpade sig också för instrumentflygning, det vill säga flygning med hjälp av enbart instrument. I Sverige tillverkade AB Flygindustri i Halmstad ett 20-tal Weihe som såldes till flygvapnet och fick beteckningen SE 104. Flygplanen användes för utbildning från 1943 och femton år framåt.

Flygvapenmuseums SE 104 tillverkades i Halmstad 1943 och levererades samma år till Bråvalla flygflottilj F 13 i Norrköping. Det var senare placerat vid både Blekinge flygflottilj F 17 och Krigsflygskolan F 5 Ljungbyhed. Segelflygplanet flyttades över till de flyghistoriska samlingarna på Malmen, Linköping i slutet av 1960-talet. Nästan 20 år senare renoverade Eskilstuna Flygklubb flygplanet och därefter ställdes det ut på Flygvapenmuseum.

Kuriosa

Löjtnant Per-Axel Persson från F 5 i Ljungbyhed flög på 8 050 meters höjd med en Weihe 1947, och slog därmed världsrekord. Följande år vann han det första världsmästerskapet i segelflygning med samma flygplanstyp.

Flygplan keyboard_arrow_down DFS OLYMPIA MEIS 108-70