close

Flygplan

S 31

Spitfire PR Mk. XIX

Individnummer: 31051.
Märkning: F 11-51.

Placering: Flygvapenmuseum

Supermarine Spitfire var ett jaktflygplan som konstruerades före andra världskriget. Men det skrev in sig i historieböckerna efter slaget om Storbritannien 1940-1941.

Spitfire konstruerades redan på 1930-talet och designen är hämtad från racerflygplan. Det var ett snabbt flygplan med liten vändradie, tack vare de ellipsformade vingarna. Under andra världskriget byggdes flygplanet i en rad versioner och användes både som jakt- och spaningsflygplan.

Spitfire kom till Sverige först efter andra världskrigets slut. Då behövde flygvapnet ett effektivare spaningsflygplan och köpte femtio obeväpnade Supermarine Spitfire PR Mk XIX. De nya spaningsflygplanen fick beteckningen S 31. Spitfire hade en toppfart på över 700 kilometer i timmen och var flygvapnets snabbaste propellerflygplan. PR i flygplanets namn är en förkortning av Photo Reconnaissance. Med tre kameror – en för snedbildsfotografering och två för fotografering rakt nedåt – var det ett effektivt spaningsflygplan.

Samtliga S 31 skrotades när flygvapnet ersatte dem med S 29C Tunnan. Flygvapenmuseums Spitfire hittades i Kanada och lämnades över till de flyghistoriska samlingarna på Malmen 1982. Det var möjligt tack vare flygplansbyten och bidrag från Stiftelsen för Flygvapenmuseum. En arbetsgrupp från Östergötlands flyghistoriska sällskap lade sedan ner tusentals timmar på att restaurera flygplanet.

Kuriosa

Under slaget om Storbritannien 1940-1941 försökte Nazityskland krossa det brittiska flygvapnet. De legendariska brittiska flygplanen Supermarine Spitfire och Hawker Hurricane lyckades dock stå emot och slå tillbaka de tyska anfallen, trots ett numerärt underläge.

Lyssna på Spitfire

• 25 sekunder

Flygplan keyboard_arrow_down AJSF 37 VIGGEN 37951