close
Vigen37918

Flygplan

AJSH 37 VIGGEN 37918

Saab 37 Viggen

Individnummer: 37918
Märkning: 21 – 57

Placering: NEWARK AIR MUSEUM, NEWARK, STORBRITANNIEN

I en hangar på Newark air museum i centrala England står en AJSH 37 Viggen med öppen huv. Det går att kika in i förarkabinen.

Saab 37 Viggen är ett militärflygplan som utvecklades och byggdes av Saab i Linköping. Flygförvaltningens krav på Saab var att det nya krigsflygplanet skulle ha kort start- och landningssträcka och kunna utnyttja vägbaserna. Saab 37 Viggen uppfyllde kraven.

Viggen byggdes i fem grundversioner för olika uppgifter: AJ, attackflygplan som också kunde utföra jaktuppgifter; JA, jaktflygplan med viss attackförmåga; SH spanings- och havsövervakningsflygplan; SF, fotospaningsflygplan och SK, skolflygplan. Det första provflygplanet flögs 1967 och leveranserna till flygvapnet började 1971.

SH 37 Viggen var ett spanings- och havsövervakningsflygplan. Den första provflygningen blev genomförd i maj 1973. I oktober 1976 bildades den första spaningsdivisionen med SH 37 på Bråvalla flygflottilj F 13 i Norrköping.

Med SH 37 kunde flygvapnet kunde genomföra radarspaning över havet och längs kusterna dygnet runt. Flygplanet var utrustat med en kraftfull radar avsedd att upptäcka mål på havet; en radarkamera som registrerade radarbilder som blev granskade efter uppdragets slut; en datakamera som bland annat registrerade tidpunkt och position för målen; en avståndskamera för fotografering av föremål på mycket långt håll och tre kameror för mörkerfotografering. En stor del av kamerautrustningen var monterad i kapslar under flygplanet. 

Det här flygplanet levererade Saab till flygvapnet 1978. Det har varit baserat på Blekinge flygflottilj F 17 i Ronneby, Skånska flygflottiljen F 10 i Ängelholm och på Norrbottens flygflottilj F 21 i Luleå. Flygplanet är ett av tjugofem SH 37 som blev modifierat mellan åren 1993 till 1996. Syftet var att ge SH 37 en begränsad JAS-kapacitet, bland annat möjlighet att bära sjömålsroboten RB 15F och fler jaktrobotar. Efter modifieringen blev beteckningen ändrad till AJSH. Den här flygplansindividen, AJSH 37 Viggen 37918, blev modifierad 1995 och den sista flygningen blev genomförd 2006. Samma år överlämnade Flygvapenmuseum flygplanet som deposition till Newark air museum i England.

Kuriosa

Flygvapenpiloten Jonas Haraldsson från Norrbottens flygflottilj F 21 landade med AJSH 37 Viggen 37918 på Royal Air Force-basen Cranwell den 6 februari 2006. Vid en kort ceremoni överlämnades flygplanet till representanter för Newark air museum. Efter några veckor, när tekniker från det svenska flygvapnet monterat ur viss utrustning, fraktades flygplanet via landsväg till museet.

Flygplan keyboard_arrow_down S 31