close

Flygplan

S 29C TUNNAN 29937

Saab 29 Tunnan

Individnummer: 29937
Märkning: Runt nosen en röd ring; på framkroppen Norrbottens landskapsvapen; på bakkroppen kronmärke och flottiljnummer 21; på fenan ett stort rött J.

Placering: Flygmuseet F21, Luleå

Från seriös spanare till festprisse, det här flygplanet har glänst på flera jubileumskalas.

Saab 29, Flygande tunnan eller bara Tunnan, är ett militärt jetflygplan som utvecklades och byggdes av Saab i Linköping. År 1945 hade Flygförvaltningen uppmanat Saab att lämna förslag på ett nytt jaktflygplan. Flygvapnets grundkrav var ett snabbt flygplan med god stig- och accelerationsförmåga samt hög topphöjd. Det skulle också vara lättmanövrerat och robust.

Konstruktionen, den rundnätta flygkroppen med pilformade vingar, byggde till stora delar på tysk forskning från andra världskrigets slut. Den 1 september 1948 fick prototypen av Saab 29 sitt luftdop och 1951 tog flygvapnet emot de första serietillverkade flygplanen.

Saab tillverkade 665 exemplar av Tunnan, inklusive provflygplanen. Den blev symbolen för ett starkt svenskt flygvapen och fanns som jakt-, attack och spaningsflygplan. Tyvärr drabbades Tunnan av en mängd haverier som krävde många piloters liv.

Mellan åren 1954 och 1956 tillverkade Saab 76 exemplar av Tunnan i spaningsversionen.S 29C var utrustad med sju kameror men bar ingen beväpning. Spaningstunnan var det första svenska stridsflygplan som hade en så kallad bakomvarnare för att upptäcka anfall bakifrån. 

Det exemplar som Flygmuseet F 21 visar blev levererat till flygvapnet 1955. Flygplanet har varit baserat på Norrbottens flygflottilj F 21 i Luleå och på Östgöta flygflottilj F 3 i Malmslätt. År 1970 blev det taget ur tjänst i flygvapnet och sålt till en privatperson. Tretton år senare blev flygplanet överfört till de flyghistoriska samlingarna på Malmen – det som senare blev Flygvapenmuseum. Flygmuseet F 21 har denna S 29C som deposition från Flygvapenmuseum sedan 2008.

Kuriosa:

Flygplanet deltog i tre jubileer under 1983. Det var vid 40-årsfirandet av Upplands flygflottilj F 16 i Uppsala; Linköpings flygklubbs 50-årsjubileum och Försökscentralen FC:s 50-årsjubileum.

Flygplan keyboard_arrow_down S 32C LANSEN