close

Flygplan

MACCHI M.7

Individnummer: 951.
Märkning: 1907.

Placering: Flygvapenmuseum

Italienska Macchi M.7 var ett av världens snabbaste flygplan under 1920-talet. Flygvapenmuseum i Linköping har det enda exemplar som finns kvar.

Macchi M.7 var en flygbåt med dubbla vingpar och det var ett snabbt flygplan på sin tid. Det vann exempelvis Schneidertrofén med rekordhastigheten 287 kilometer i timmen i början av 1920-talet.

I slutet av 1917 började arméflyget undersöka möjligheten att konstruera ett effektivt svenskt jaktflygplan. Några år senare köpte man in fyra Macchi M.7, med två kulsprutor i nosen, för att testa ett flygplan med beväpning. Macci M.7 hade en stor fördel med tanke på det fanns så få flygplatser i landet på den tiden – den kunde använda sjöar för starter och landningar. Arméflyget baserade sina fyra Macchi M.7 i Linköping och flög dem flitigt på sjön Roxen.

Flygvapenmuseums Macchi M.7 togs ur tjänst 1927 och placerades vid de flyghistoriska samlingarna på Malmen. I samband med att flygplanet kasserades, plockades motorn ur och användes i ett annat flygplan. Flygvapenmuseum i Linköping lyckades senare komma över en originalmotor i Italien genom en bytesaffär. Därefter har Svensk flyghistorisk förenings restaureringsgrupp i Tullinge gjort en omfattande renovering av Flygvapenmuseums Macchi M.7 som nu är det enda bevarade exemplaret i världen.

Kuriosa

Gruppen som renoverade Macchi M.7 hittade spännande klotter inuti flygplanet under sitt arbete. Flygplanet tillverkades mitt under första världskriget och på insidan av flygkroppen har någon skrivit ”Pace e non più guerra”, som är italienska och betyder ”Fred och inte mera krig”. Ovanför står det på tyska ”Wer hat dieses geschrieben?”, det vill säga ”Vem har skrivit detta?”.

Flygplan keyboard_arrow_down SK 61A 61001