close

Flygplan

JAS 39-2 GRIPEN

Saab 39-2 Gripen

Individnummer: Saknas.
Märkning: 2.

Placering: utlånad till Aeroseum i Göteborg

JAS 39 Gripen flög första gången 1988 och är fortfarande ett av världens modernaste flygplan. Det kan snabbt byta mellan rollerna som jakt-, attack- eller spaningsflygplan.

JAS 39 Gripen utvecklades på 1980-talet för att klara nya uppdrag i en ny tid. Det skulle vara ett jakt-, attack- och spaningsflygplan som skulle kunna växla mellan uppgifterna under samma flygning. Flygplanet har mycket avancerad utrustning och datorer styr nästan alla funktioner, automatiskt eller via piloten.

Gripen är det svenska flygvapnets enda stridsflygplan. Det började användas under mitten av 1990-talet och har sedan dess moderniserats i olika versioner. Det finns också som skolflygplan i en tvåsitsig variant.

Flygvapenmuseums JAS 39 Gripen är det andra provflygplanet som byggdes under konstruktions- och utvecklingsarbetet. Det flög första gången i maj 1990 och var specialutrustat för tester av styrsystemet. Flygplanet är målat i svart och vitt för att synas bra eftersom det videofilmades under testerna. Efter en total flygtid på 461 timmar överlämnades det till Flygvapenmuseum i december 1999.

Kuriosa

När JAS 39 Gripen fick sin plats på Flygvapenmuseum var det ännu inte klart att JAS 39 skulle bli Saabs ansikte utåt och säljas över hela världen. Frågan är om en prototyp i så fall hade hamnat på museum.

Lyssna på Jas 39 Gripen

• 22 sekunder

Flygplan keyboard_arrow_down JAS 39B