close

Flygplan

J 35F DRAKEN 35566

Saab 35 Draken

Individnummer: 35566
Märkning: På framkroppen flottiljnummer 10; på fenan kodsiffra 56.

Placering: Vännäs motormuseum, Vännäs.

En inbiten skåning har flyttat till Västerbotten.

Saab 35 Draken är ett militärt jetflygplan som utvecklades och byggdes av Saab i Linköping.

I flygvapnet skulle det ersätta J 29 Tunnan, J 32 Lansen och J 34 Hawker Hunter. Saab 35 Draken är ett militärt jetflygplan som utvecklades och byggdes av Saab i Linköping.

I flygvapnet skulle det ersätta J 29 Tunnan, J 32 Lansen och J 34 Hawker Hunter. Flygförvaltningens krav var att Saab skulle konstruera ett överljudsflygplan som snabbt kunde stiga till hög höjd för att bekämpa fientliga kärnvapenbärande bombflygplan. Med Drakens speciella design, smal flygkropp och dubbel deltavinge, uppfyllde Saab kraven.

Designen blev utvärderad i ett provflygplan med projektnamnet Saab 210. Provflygplanet var cirka 30 procent mindre än det slutgiltiga flygplanet. I oktober 1955 flög den första fullskaliga prototypen och serieleveranserna till flygvapnet började i december 1959. Draken flög snabbare än något tidigare svenskt flygplan. Men det fungerade också mycket bra i låg fart och kunde landa på flygvapnets vägbaser. Saab konstruerade också en spaningsversion och en tvåsitsig skolversion av Draken. Saab exporterade draken i olika versioner till Danmark, Finland och Österrike.

För att fylla luckan i jaktflyget fram till leveranserna av JAS 39 Gripen beslutade regeringen att modifiera sammanlagt 67 stycken J 35F2 Draken. Modifieringen genomfördes under åren 1987 till 1991. Flygplanet fick bland annat fick bättre elektronik, nya instrument, bättre vapen och fler fästen för robotar. Tack vare extra invändiga bränsletankar och fyra stycken fälltankar ökade räckvidden. Efter modifieringen fick flygplanet beteckningen J 35J.

Flygvapnet godkände det här flygplanet 1969 och det blev placerat på Skånska flygflottiljen F 10 i Ängelholm. På F 10 blev det kvar under sin tid i flygvapnet, därefter blev det överfört till Flygvapenmuseum. I november 2010 kom flygplanet till sin nuvarande placering – Vännäs motormuseum.

Kuriosa

Det här flygplanet skulle transporteras till Försvarets materielverks anläggning i Halmstad för demontering och skrotning, men räddades lyckligtvis.

Flygplan keyboard_arrow_down J 35J DRAKEN