close

Flygplan

J 35D DRAKEN

Saab 35 Draken

Individnummer:35375
Märkning: F 4-05

Placering: Flygvapenmuseum

Utvecklingen av J 35 Draken drog ut på tiden, men när flygplanet väl var färdigt flög det snabbare än något annat svenskt flygplan.

J 35 Draken är ett enmotorigt svenskt jaktflygplan som Saab utvecklade för att ersätta Tunnan, Lansen och Hawker Hunter. Flygvapnets krav var ett jaktflygplan som på hög höjd kunde skjuta ner bombplan med kärnvapen. Flygplanet togs i aktiv tjänst 1960, framför allt som jakt- och spaningsflygplan.

Draken flög snabbare än något annat svenskt flygplan tidigare hade gjort, tack vare sin speciella vingform, den dubbla deltavingen. På hög höjd flög det med dubbla ljudhastigheten. Men J 35 Draken kunde också flyga tillräckligt långsamt för att landa på så kallade landsvägsbaser, flygbaser med landsvägar som landningsbanor.

Flygvapenmuseums exemplar av Draken levererades till flygvapnet 1965 och tjänstgjorde på flygflottiljerna F 13 Bråvalla, F 3 Malmen och F 4 Frösön. Det överfördes till Flygvapenmuseum tjugo år senare och fungerade i början som klätterflygplan för barn. Flygplanet renoverades inför nyinvigningen av Flygvapenmuseum.

Kuriosa

Denna maskin låg under många år som klätterflygplan utanför Flygvapenmuseum men vid utbyggnaden av museet fick flygplanet komma in i Kalla kriget utställningen.

Lyssna på J35

• 28 sekunder

Flygplan keyboard_arrow_down JA 37 VIGGEN 37362