close
Ett kamouflage-målat flygplan, inomhus i en magasinsbyggnad.
Ett kamouflage-målat flygplan, inomhus i en magasinsbyggnad.
Ett kamouflage-målat flygplan, inomhus i en magasinsbyggnad.
Ett kamouflage-målat flygplan, stående på en flygplats eller flygfält. Civilklädda människor står runt omkring det och tittar.
Ett kamouflage-målat flygplan, stående på en flygplats eller flygfält.

Flygplan

J 35B DRAKEN 35220

Saab 35 Draken

Individnummer: 35220
Märkning: På framkroppen kronmärke och flottiljnummer 18; på fenan kodsiffra 20.

Placering: High Chaparral, Kulltorp

Saab 35 Draken är ett militärt jetflygplan som utvecklades och byggdes av Saab i Linköping.

I flygvapnet skulle det ersätta J 29 Tunnan, J 32 Lansen och J 34 Hawker Hunter. Flygförvaltningens krav var att Saab skulle konstruera ett överljudsflygplan som snabbt kunde stiga till hög höjd för att bekämpa fientliga kärnvapenbärande bombflygplan. Med Drakens speciella design, smal flygkropp och dubbel deltavinge, uppfyllde Saab kraven.

Designen blev utvärderad i ett provflygplan med projektnamnet Saab 210. Provflygplanet var cirka 30 procent mindre än det slutgiltiga flygplanet. I oktober 1955 flög den första fullskaliga prototypen och serieleveranserna till flygvapnet började i december 1959. Draken flög snabbare än något tidigare svenskt flygplan. Men det fungerade också mycket bra i låg fart och kunde landa på flygvapnets vägbaser. Saab konstruerade också en spaningsversion och en tvåsitsig skolversion av Draken. Saab exporterade draken i olika versioner till Danmark, Finland och Österrike.

Saabs arbete med att utveckla och förbättra J 35 Draken pågick jämsides med tillverkning och leverans av A-versionen. En ny version, J 35B, byggdes i 73 exemplar under åren 1962 till 1963. Det nya flygplanet fick bland annat bättre radar, bättre sikte och dessutom möjlighet att bära två raketkapslar. J 35B var den första version av Draken som digitalt kunde ta emot information och kommandon från stridsledningssystemet STRIL 60.

År 1962 godkände flygvapnet det här exemplaret av J 35B. Flygplanet har varit placerat på Upplands flygflottilj F 16 i Uppsala, Södertörns flygflottilj F 18 i Tullinge, och på Saab. Inför flytten till High Chaparall målade Flygvapenmuseums personal flygplanet i samma kamouflage som det hade haft i flygvapnet sedan 1976. Flygplanet förvaras idag i en ej öppen del av High Chaparall där det står på pelare.

Kuriosa

År 1972 blev det här flygplanet målat i ett nytt kamouflage, så kallat FOA-kamouflage. Med hjälp av flygfotografering av Sveriges natur hade FOA tagit fram ett kamouflagemönster tillsammans med konstnärer. Mönsterfärgerna var svart, brunt, mörkgrönt och ljusgrönt i bestämda proportioner. Det fanns också mallar och mycket noggranna föreskrifter för hur målningen skulle utföras. Ibland kallas kamouflaget för Viggenkamouflage eftersom AJ 37 Viggen målades på detta vis under 1970-talet.

Bilder

Fotografier av Flygvapenmuseum och Krigsarkivet, bland annat från besöksdag på F 18 Tullinge år 1975 .

Flygplan keyboard_arrow_down J 35J Draken 35518