close

Flygplan

J 34

Hawker Hunter F.4 Mk 50

Individnummer: 34016.
Märkning: F9-06.

Placering: Flygvapenmuseum

Under 1950-talet behövde Sverige ett nytt, modernt jaktflygplan men utvecklingen av stridsflygplanet Draken försenades. För att klara försvaret av Stockholm köpte flygvapnet därför det brittiska jaktflygplanet Hawker Hunter.

Hawker Hunter var ett enmotorigt brittiskt jaktflygplan som utvecklades i slutet av 1940-talet. Den första prototypen gjorde sin jungfruflygning 1951 och två år senare slog en Hawker Hunter nytt hastighetsrekord med 1 172 kilometer i timmen. Men Hawker Hunter var inte bara ett snabbt flygplan, det var också lätt att flyga och hade väldigt bra stigningsförmåga.

Flygvapnet köpte sammanlagt 120 Hawker Hunter som fick beteckningen J 34. Syftet var att fylla luckan när utvecklingen av 35 Draken försenades. Den svenska regeringen bedömde att hotbilden mot landet ökat och risken var stor för att Stockholm skulle attackeras med kärnvapenbärande flygplan. Därför placerade flygvapnet J 34 på Stockholmsflottiljerna F 18 Tullinge och F 8 Barkarby.

Flygvapenmuseums exemplar av J 34 levererades först till flygflottiljen F 18 Tullinge i Stockholm 1956. Från början av 1960-talet tjänstgjorde flygplanet vid F 9 Säve i Göteborg. I oktober 1967 drabbades det av ett haveri när vänster huvudställ inte gick att fälla ut. Efter reparation flögs flygplanet ytterligare ett halvår och därefter flyttades det till de flyghistoriska samlingarna på Malmen i Linköping.

Kuriosa

Utåt gav köpet av Hawker Hunter bilden av ett starkt svenskt luftförsvar. Men under hela det första året i aktiv tjänst saknade J 34 riktig beväpning. De bar istället mycket välgjorda attrapper av vapeninstallationer.

Flygplan keyboard_arrow_down J 35F DRAKEN