Flygplan
J 33
de Havilland D.H 112 Venom NF Mk 51
Individnummer: 33025
Märkning: F 1-Blå Erik
Placering: Flygvapenmuseum
Brittiska de Havilland Venom var det svenska flygvapnets första jetdrivna nattjaktflygplan. Flygvapnet beställde flygplanet nästan direkt från ritbordet.
Venom var ett jaktflygplan som skulle försvara Sveriges gränser även nattetid och i dåligt väder. Flygvapnets erfarenheter av tillverkaren de Havillands jaktflygplan Vampire var så goda att företaget även fick en order på Venom.
Venom fick beteckningen J 33 och sammanlagt beställde flygvapnet 60 stycken flygplan. Det tvåsitsiga flygplanet var utrustat med radar och var det första som flygvapnet kunde använda för jaktförsvar i mörker. Navigatören analyserade en radarbild för att informera piloten om hur de skulle närma sig målet för att komma i skottläge.
Flygvapenmuseums exemplar kom till flygflottiljen F 1 Hässlö i Västerås 1953 och var i tjänst till 1960. Då köpte Svensk flygtjänst AB flygplanet och använde det för att bogsera när försvaret övade robotskjutningar. I slutet av 1960-talet överlämnades den civilregistrerade och gulmålade Venom de Havilland till de flyghistoriska samlingarna på Malmen utanför Linköping. Centrala flygverkstaden Malmslätt återställde J 33:an till sitt ursprungliga skick 1978.
Kuriosa
Den 20 mars 1959 startade fältflygaren Ingmar Persson en J 33 från F 1. Med sig hade han navigatören Nils Borg som gör sin muckarflygning. De skulle delta i en övning med skjutning mot markmål. På 1500 meters avstånd avbröt Ingemar anfallet eftersom han tappade målet ur sikte.
Vid upptagningen exploderade flygplanet. Vingarna bröts framåt och krossade flygkroppen. Ingmar och Nils kastades ur flygkroppen fortfarande sittande i sina stolar tillsammans med diverse elektriska apparater, paneler och reglage. På väg mot marken utvecklades Ingmars fallskärm sakta vilken antagligen räddade honom från att slitas sönder. Det har uppskattats att fallskärmen bar en last av mer än 350 kilo! Fallskärmen som räddade Ingmar och Nils är ett av de föremål som finns i Flygvapenmuseums samlingar.