close

Flygplan

J 20

Reggiane Re 2000 Falco 1

Individnummer: 2340.
Märkning: 40, 10.

Placering: Flygvapenmuseum

Världens enda kompletta exemplar av jaktflygplanet Reggiane Re 2000 Falco 1 står på Flygvapenmuseum. Flygplanet kom till Sverige från Italien under andra världskriget.

Reggiane Re 2000 Falco 1 var en av två italienska flygplanstyper som Sverige köpte när andra världskriget bröt ut. En anledning till köpet av just italienska flygplan, var att många andra länder införde exportförbud av krigsmateriel.

Det enmotoriga jaktflygplanet Reggiane Re 2000 Falco 1 fick beteckningen J 20 i flygvapnet och placerades på den nya flygflottiljen F 10, som då var förlagd till Bulltofta i Malmö. Där var en av flygplanets uppgifter att lotsa utländska flygplan till lämpliga flygfält, när de behövde nödlanda i Sverige under andra världskriget. Under en och samma dag i juni 1944 landade inte mindre än 21 utländska bombflygplan på olika fält i Skåne.

Flygvapenmuseums J 20 kom på järnväg från Italien och levererades till flygflottiljen F 10 Bulltofta 1942. Bara tre år senare, när kriget var slut, hade J 20 tjänat ut. Då gick flygplanet vidare till flygvapnets instruktionsverkstad där det användes vid utbildningen av flygtekniker och piloter. På vissa delar av flygplanskroppen är plåtarna borttagna, det var för att eleverna enklare skulle förstås flygplanets konstruktion. Flygplanet fördes senare över till de flyghistoriska samlingarna på Malmen.

Kuriosa

En samling italienska scouter i 50-årsåldern besökte Flygvapenmuseum 2011 enbart för att se och beundra museets J 20. De hade gjort en avstickare från scouternas världsjamboree, som det året hölls i Kristianstad.

Flygplan keyboard_arrow_down J 28B