close
Helikopter hkp-3

Helikopter

HKP 3C

Agusta Bell 204B

Individnummer: 03306.
Märkning: 46.

Placering: Flygvapenmuseum

Helikopter 3 var långlivad i det svenska försvaret. Sammanlagt hade armén och flygvapnet 28 exemplar, flera av dem flög i närmare 40 år.

Agusta Bell 204 var en medeltung transporthelikopter som konstruerades under 1950-talet. Tillsammans med den något större 205 har helikoptern tillverkats i över 16 000 exemplar i flera länder och i en rad olika varianter.

Agusta Bell 204 hade beteckningen HKP 3 i Sverige och användes av både flygvapnet och armén. Den hade plats för två förare och kunde ta nästan två ton last, vilket motsvarar åtta fullt utrustade soldater eller sex bårar och sjukvårdspersonal. Förutom transporter av personal och materiel utförde HKP 3 även räddningsuppdrag. Då deltog också en ytbärgare och en person som skötte vinschen, som kunde lyfta upp till 270 kg.

Flygvapenmuseums HKP 3 är av en version som har använts av arméflyget. Helikoptern har bland annat varit placerad på helikopterskvadronen i Boden. Den gjorde sin sista flygning i samband med en uppvisning under en flygdag 2001 på Malmen utanför Linköping.

Kuriosa

Agusta Bell 204 fick i det amerikanska försvaret beteckningen UH-1 Iroquois. Den är nog mest känd från Vietnamkriget och förekommer i många krigskritiska filmer som till exempel Apocalypse Now, Full Metal Jacket och Platoon.

Lyssna på HKP

• 47 sekunder

Helikopter keyboard_arrow_down HKP 4