close

Helikopter

HKP 2

Sud Aviation SE 3130 Alouette II

Individnummer: 02406.
Märkning: 92, 7.

Placering: Flygvapenmuseum

Alouette II var den första gasturbindrivna helikoptern och med den tog det svenska försvaret ett stort teknikmässigt steg framåt. HKP 2 var en mångsidig slitvarg som användes i närmare 40 år.

Den franska helikoptern Sud Aviation SE 3130 Alouette II är den mest tillverkade helikoptertypen i Europa. Tillverkningen pågick ända till början av 1970-talet och totalt lämnade närmare 1 600 exemplar fabriken i Marignane. Det svenska försvaret hade sammanlagt ett 40-tal Alouette II som fick beteckningen HKP 2. De flesta monterades på Saabs helikopteravdelning i Norrköping.

HKP 2 är den enda helikopter som har funnits i alla tre försvarsgrenarna. Flygvapnet använde den för transporter, sambandsflygningar och räddningsuppdrag. I marinen handlade uppdragen om spaning, ubåtsjakt och sjöräddning. Armén använde HKP 2 till person- och sjuktransporter.

Flygvapenmuseums HKP 2 var från början en av arméns helikoptrar och levererades 1959. Armén använde den bland annat för transport av skadade och utläggning av minor. Under en period i mitten av 1960-talet var den civilregistrerad och deltog i en expedition till Svalbard. Senare överfördes den till flygvapnet och flygflottiljen F 7 Såtenäs. Helikoptern kom till Flygvapenmuseum 1986 och hade då flugit drygt 1 000 timmar.

Kuriosa

Den franska Alouette II var den första serieproducerade helikoptern i världen med gasturbinmotor. Genom att använda en gasturbinmotor kunde vikten på motorn reduceras till hälften jämfört med motsvarande kolvmotor. Alouette, som betyder lärka på svenska, är en fågel som kan ryttla. Det betyder att de kan stå nästan stilla i luften – precis som en helikopter.

Helikopter keyboard_arrow_down HKP 3C