close

Helikopter

HKP 1

Vertol 44B

Individnummer: 01
Märkning: 1

Placering: Flygvapenmuseum

Helikoptern Vertol 44B var från början en räddningshelikopter för arktisk miljö. Under sina femton år i svenska försvaret blev den en riktig arbetshäst och användes för många olika uppdrag.

Boeing Vertol 44A var försvarets första helikopter och fick därför beteckningen HKP 1. Den konstruerades som räddningshelikopter, men användes också för transporter, minsvepning, bogsering av fartyg och ubåtsjakt. Helikoptern tjänstgjorde i både marinen och flygvapnet, från slutet av 1950-talet och nästan femton år framåt.

HKP 1 är enmotorig men har två rotorer. Det var nödvändigt för att helikoptern skulle vara stabil när besättningen vinschade upp nödställda. Den kunde frakta 20 fullt utrustade soldater eller annan last på närmare två ton. 

Flygvapenmuseums HKP 1 levererades 1958 till marinens helikopterdivision på Bromma. Den gjorde sin sista flygning 1971 och överlämnades till de flyghistoriska samlingarna på Malmen utanför Linköping. Då hade den flugit över 3 000 timmar.

Kuriosa

På grund av sin avlånga och svängda form fick HKP 1 snabbt smeknamnet Bananen. Framtill och baktill på helikoptern finns en slags kuddar som kallas för flottörinstallation. De var nödvändiga för att HKP 1 skulle kunna landa på vatten.

Helikopter keyboard_arrow_down HKP 2