close

Flygplan

TP 82

Vickers Varsity T.1

Individnummer: 82001.
Märkning: 8, 80.

Placering: Flygvapenmuseum

Under 20 år var signalspaningsflygplanet TP 82 ett av flygvapnets hemligaste flygplan. Men det användes också vid olika räddningsaktioner.

Vickers Varsity var ett brittiskt specialflygplan som användes som skolflygplan, transportflygplan och forskningsplattform. Det flög första gången 1949 och var en utveckling av det civila flygplanet Vickers Viking och den militära varianten Vickers Valetta.

Det obeväpnade flygplanet fick beteckningen TP 82 i svenska flygvapnet och användes främst för signalspaning. Men det sattes också in som transportflygplan för Röda Korset och FN, på grund av dess stora lastkapacitet. Flygplanet deltog i flera hjälpaktioner, exempelvis vid jordbävningskatastroferna i Agadir och Skopje i början av 1960-talet. Det utförde också transporter för de nordiska FN-enheterna i Kongo och Gaza.

Flygvapenmuseums TP 82 var flygvapnets enda Vickers Varsity och levererades till flygflottiljen F 8 Barkarby i januari 1953. Som signalspaningsflygplan försågs TP 82 med stora mängder avancerad elektronisk utrustning. Verksamheten hade högsta sekretess och flygplanet kallades allmänt för spionplanet. När det togs ur tjänst efter 20 år flögs det till F 3 Malmen och blev en del av de flyghistoriska samlingarna.

Kuriosa

TP 82 fick smeknamnet Piggsvinet på grund av sitt speciella utseende med många antenner.

Flygplan keyboard_arrow_down TP 83