close

Flygplan

TP 52

English Electric Canberra B.2

Individnummer: 52002.
Märkning: 8, 2.

Placering: Flygvapenmuseum

Under kalla kriget blev signalspaning en ny metod för att hämta in underrättelseinformation om andra länder. I början av 1960-talet började svenska flygvapnet använda två English Electric Canberra B.2 för signalspaning och forskning kring elektronikutrustning.

English Electric Canberra B.2 tillhörde den första generationens jetdrivna bombflygplan och utvecklades i slutet av 1940-talet. Jetdriften gjorde att Canberra kunde flyga högre och snabbare än tidigare bombflygplan och på så sätt undgå fientligt luftförsvar.

Sverige köpte två begagnade English Electric Canberra B.2, som fick beteckningen TP 52. Men syftet var inte att använda dem som bombflygplan. I stället byggdes flygplanen om för signalspaning och för utveckling av elektronisk utrustning. Det innebar bland annat att flygplanet fick en speciell radarnos och extra antenner. TP 52 blev betraktad som ett av Sveriges mest hemliga flygplan under 1960-talet och fungerade i princip som ett flygande laboratorium.

Flygvapenmuseums TP 52 levererades till Sverige 1960 och då startade den omfattande ombyggnaden av flygplanet. Det stationerades sedan på flygflottiljen F 8 Barkaby och började användas som forskningsplattform 1961. När flygflottiljen i Barkaby lades ner fördes flygplanet över till F 3 Malmen i Linköping. Kort därefter överlämnades det till de flyghistoriska samlingar som så småningom skulle bli Flygvapenmuseum.

Kuriosa

TP 52 fick smeknamnet blyertspennan på grund av sin karaktäristiska, spetsiga, svarta nos.

Flygplan keyboard_arrow_down TP 46 De Havilland DH 104 Dove