close

Flygplan

SK 9

de Havilland 60T Moth Trainer

Individnummer: 5558.
Märkning: 5558.

Placering: Flygvapenmuseum

Moth Trainer var ett snabbt och lättfluget flygplan som satte flera rekord. Det målades i gult och rött för att synas bättre i luften.

Det rådde akut brist på skolflygplan för 1931 års flygelever vid Flygskolkåren i Ljungbyhed. Problemet drev fram ett snabbt beslut om att köpa in tio Moth Trainer. Efter bara två månader var flygplanen levererade till flygskolan och de användes sedan i den grundläggande flygträningen i sju år.

Moth Trainer fick beteckningen SK 9 och var mycket omtyckt, inte minst för att den var uthållig, snabb och lättflugen. Vissa tyckte till och med att den var lite väl lättflugen för att vara ett skolflygplan.

Det flygplan som visas på Flygvapenmuseum har flottörer för att kunna landa på vatten och har beteckningen SK 9H. Det kom till Ljungbyhed 1931 och fördes över till flygflottiljen F 3 Malmen utanför Linköping sju år senare. Där var det i tjänst i ytterligare tio år innan det såldes till en privatperson. Flygplanet kom tillbaka till Linköping 1978, restaurerades och skänktes av Stiftelsen för Flygvapenmuseum till invigningen av museet 1984.

Kuriosa

Moth Trainer slog flera uthållighetsrekord, ett av dem av engelskan Amy Johnson. Hon blev den första kvinnan att ensam flyga sträckan England-Australien.

Flygplan keyboard_arrow_down SK 61A 61005