close

Flygplan

SAAB 210

Lilldraken

Individnummer: Saknas.
Märkning: Omärkt.

Placering: Flygvapenmuseum

Provflygplanet Saab 210 Lilldraken var en minivariant av Saab 35 Draken. Det byggdes för att testa den unika vingform som konstruktören planerade för Draken.

När jaktflygplanet Saab 29 Tunnan skulle ersättas, behövde flygvapnet ett flygplan som kunde flyga fortare än ljudet för att kunna bekämpa kärnvapenbärande flygplan på hög höjd. Flygplanet skulle också kunna landa på de landsvägsbaser som fanns runt om i landet.

Lösningen blev en helt ny vingform, en så kallad dubbel deltavinge. Den gav flygplanet goda egenskaper i både hög och låg fart. Saab byggde försöksflygplanet Saab 210 för att testa den nya vingformen. Flygplanet är mindre än hälften så stor som den slutgiltiga 35:an och gjorde sin första provflygning i januari 1952. Provflygningarna med Saab 210 var mycket värdefulla när Saab 35 Draken konstruerades.

Lilldraken flögs för sista gången 1956, efter mer än fyra års tester och 887 flygningar.

Kuriosa

Försöksflygplanet Saab 210 kallades för Draken på grund av sitt ovanliga utseende som liknande en flygande drake. Saab 35 kallades också för Draken när flygplanet byggdes och Saab 210 blev då Lilldraken.