close

Flygplan

L II

Donnet-Lévêque

Individnummer: Saknas.
Märkning: 10.

Placering: Flygvapenmuseum

Den fransktillverkade Donnet-Lévêque skilde sig från många andra flygplan i flygets barndom. Den hade en skjutande propeller och motorn kunde startas med en vev inne i flygbåten om den fick motorstopp.

Donnet-Lévêque var en flygbåt med dubbla vingpar, som konstruerades i början 1910-talet. Den skjutande propellern var placerad strax under det övre vingparet, ovanför och bakom pilotens sittbrunn.

Sverige köpte två Donnet-Lévêque under 1913. Det ena exemplaret skrotades efter bara tre år på grund av slitage men det andra bevarades och visas i dag på museet. Flyglegendaren Carl Cederström använde det först i sin flygundervisning men efter ett par månader köpte marinen det. I marinen fick flygbåten beteckningen L II och där användes den fram till 1918 för både spaning och utbildning.

Flygvapenmuseums exemplar av Donnet-Lévêque är ett av få kvarvarande exemplar i världen. Det skänktes till Flygvapenmuseum av Tekniska museet 1997. Efter en omfattande renovering av Sveriges flyghistoriska förening kan flygbåten nu visas i komplett skick.

Kuriosa

I Sverige kallas Donnet-Léveque för Flygfisken. Smeknamnet hänger sannolikt samman med att flygplanets lite uppdragna nos gör att det påminner en del om en flygfisk.

Flygplan keyboard_arrow_down Holmberg GH Racer