close

Flygplan

J 8

Gloster Gladiator

Individnummer: 278.
Märkning: H (gul), svastika.

Placering: Flygvapenmuseum

Flygvapenmuseums J 8 Gloster Gladiator är ett av få svenska flygplan som har varit i strid. Under andra världskriget användes det i finska vinterkriget.

Gloster Gladiator var Sveriges modernaste jaktflygplan när det levererades från England 1938. Det var flygvapnets första flygplan med täckt sittbrunn och det var lätt att manövrera. Men i en internationell jämförelse var konstruktionen redan omodern.

Den svenska flygledningen beställde 55 stycken Gloster Gladiator, som fick beteckningen J 8. De placerades på flygvapnets första jaktflottilj, F 8 Barkarby, som skulle försvara Stockholm. När Sovjetunionen anföll Finland 1939 sattes den svenska frivilligflottiljen F 19 upp i Finland. Där blev tolv J 8:or placerade, dessa var också utrustade med skidor.

Flygvapenmuseums J 8 Gloster Gladiator har fortfarande kvar den finländska nationalitetsmärkningen. Flygplanet flögs tillbaka till Sverige efter några månader i Finland och togs ur tjänst 1945. Då fördes det över till de flyghistoriska samlingarna på Malmen i Linköping.

Kuriosa

Flygvapenmuseums J 8 Gloster Gladiator är märkt med en blå svastika, hakkors. Den var det finländska flygvapnets nationalitetsbeteckning. När J 8:orna skulle flygas tillbaka till Sverige målade man över beteckningen med olika fantasifulla figurer, till exempel en dödskalle eller en kulspruteskytt.

Flygplan keyboard_arrow_down J 35A Draken 35051