close
Draken35604

Flygplan

J 35J DRAKEN 35604

Saab 35 Draken

Individnummer: 35604
Märkning: På framkroppen kronmärke och flottiljnummer 10; på fenan kodsiffra 04 och Skånes landskapsvapen.

Placering: RFN MUSEUM, VIDSEL

På RFN museum i Vidsel har Draken sällskap av sina Saabsyskon Lansen och Viggen.

Saab 35 Draken är ett militärt jetflygplan som utvecklades och byggdes av Saab i Linköping.

I flygvapnet skulle det ersätta J 29 Tunnan, J 32 Lansen och J 34 Hawker Hunter. Saab 35 Draken är ett militärt jetflygplan som utvecklades och byggdes av Saab i Linköping.

I flygvapnet skulle det ersätta J 29 Tunnan, J 32 Lansen och J 34 Hawker Hunter. Flygförvaltningens krav var att Saab skulle konstruera ett överljudsflygplan som snabbt kunde stiga till hög höjd för att bekämpa fientliga kärnvapenbärande bombflygplan. Med Drakens speciella design, smal flygkropp och dubbel deltavinge, uppfyllde Saab kraven.

Designen blev utvärderad i ett provflygplan med projektnamnet Saab 210. Provflygplanet var cirka 30 procent mindre än det slutgiltiga flygplanet. I oktober 1955 flög den första fullskaliga prototypen och serieleveranserna till flygvapnet började i december 1959. Draken flög snabbare än något tidigare svenskt flygplan. Men det fungerade också mycket bra i låg fart och kunde landa på flygvapnets vägbaser. Saab konstruerade också en spaningsversion och en tvåsitsig skolversion av Draken. Saab exporterade draken i olika versioner till Danmark, Finland och Österrike.

För att fylla luckan i jaktflyget fram till leveranserna av JAS 39 Gripen beslutade regeringen att modifiera sammanlagt 67 stycken J 35F2 Draken. Modifieringen genomfördes under åren 1987 till 1991. Flygplanet fick bland annat fick bättre elektronik, nya instrument, bättre vapen och fler fästen för robotar. Tack vare extra invändiga bränsletankar och fyra stycken fälltankar ökade räckvidden. Efter modifieringen fick flygplanet beteckningen J 35J.

Det exemplar som visas på RFN museum blev levererat till flygvapnet 1970 som J 35F. Flygplanet har i F-versionen varit placerat på Östgöta flygflottilj F 3 i Malmslätt, på Blekinge flygflottilj F 17 i Ronneby och på Skånska flygflottiljen F 10 i Ängelholm. Det blev kvar på F 10 efter modifieringen till J 35J. När flygplanets aktiva tid var slut övertog Jämtlands flygflottilj F 4 det. Där fungerade det som övningsobjekt för räddningspersonalen. Flygplanet kom därefter till Jämtlands flyg- och lottamuseum och sedan 2008 har RFN museum haft det som deposition från Flygvapenmuseum.

Kuriosa:

Den här J 35J står på Europas största militära övnings- och provområde, FMV Vidsel test range. Provplatsen hette tidigare Robotförsöksplats Norrland, RFN. Den kom till 1958 inför utprovningen av J 35 Drakens beväpning.

Flygplan keyboard_arrow_down J 35J DRAKEN 35598