close

Flygplan

J 29F Tunnan

Saab 29 Tunnan

Individnummer: 29441
Märkning: Runt nosen en gul ring; på bakkroppen kronmärke och flottiljnummer 3; på fenan siffran 29.

Placering: På pelare vid E4, Ikea, infarten till Linköping

Tunnan, en slitvarg och trotjänare som förtjänat sin plats på piedestal.

Saab 29, Flygande tunnan eller bara Tunnan, är ett militärt jetflygplan som utvecklades och byggdes av Saab i Linköping. År 1945 hade Flygförvaltningen uppmanat Saab att lämna förslag på ett nytt jaktflygplan. Flygvapnets grundkrav var ett snabbt flygplan med god stig- och accelerationsförmåga samt hög topphöjd. Det skulle också vara lättmanövrerat och robust.
Konstruktionen, den rundnätta flygkroppen med pilformade vingar, byggde till stora delar på tysk forskning från andra världskrigets slut. Den 1 september 1948 fick prototypen av Saab 29 sitt luftdop och 1951 tog flygvapnet emot de första serietillverkade flygplanen.

Saab tillverkade 665 exemplar av Tunnan, inklusive provflygplanen. Den blev symbolen för ett starkt svenskt flygvapen och fanns som jakt-, attack och spaningsflygplan. Tyvärr drabbades Tunnan av en mängd haverier som krävde många piloters liv.

Det här flygplanet blev levererat till flygvapnet 1954 som J 29B. År 1957 blev det modifierat till F-versionen. Flygplanet har varit baserat på Västgöta flygflottilj F 6 i Karlsborg, Hälsinge flygflottilj F 15 i Söderhamn, Jämtlands flygflottilj F 4 på Frösön och på Östgöta flygflottilj F 3 i Malmslätt. På F 3 tjänade flygplanet som målbogserare fram till 1974 och 1987 blev det monterat på pelare vid E4, västra infarten till Linköping.

Kuriosa

Tillsammans med två andra Saabflygplan blev Tunnan monterad på pelare vid E 4:an. Det var i samband med Linköpings 700-årsjubileum 1987 och de andra flygplanen var Saab 91 Safir och Saab 340.

Flygplan keyboard_arrow_down J 11