close

Flygplan

J 29F TUNNAN

Saab 29 Tunnan

Individnummer: 29624
Märkning: Runt nosen en gul ring med ett vitt P; på framkroppen emblem från tredje divisionen på F 9 – en geting med flygarhuva och boxhandskar; på bakkroppen kronmärke och flottiljnummer 9; på fenan ett stort gult P.

Placering: Aeroseum, Göteborg

I Aeroseums berghangar står en J 29 med sting. Kan det vara en jordgeting?

Saab 29, Flygande tunnan eller bara Tunnan, är ett militärt jetflygplan som utvecklades och byggdes av Saab i Linköping. År 1945 hade Flygförvaltningen uppmanat Saab att lämna förslag på ett nytt jaktflygplan. Flygvapnets grundkrav var ett snabbt flygplan med god stig- och accelerationsförmåga samt hög topphöjd. Det skulle också vara lättmanövrerat och robust.

Konstruktionen, den rundnätta flygkroppen med pilformade vingar, byggde till stora delar på tysk forskning från andra världskrigets slut. Den 1 september 1948 fick prototypen av Saab 29 sitt luftdop och 1951 tog flygvapnet emot de första serietillverkade flygplanen.

Saab tillverkade 665 exemplar av Tunnan, inklusive provflygplanen. Den blev symbolen för ett starkt svenskt flygvapen och fanns som jakt-, attack och spaningsflygplan. Tyvärr drabbades Tunnan av en mängd haverier som krävde många piloters liv.

Saab levererade det här flygplanet till flygvapnet 1954 som J 29B. Två år senare blev det modifierat till F-versionen. Flygplanet har varit baserat på Göta flygflottilj F 9 i Säve, Östgöta flygflottilj F 3 i Malmslätt, Skånska flygflottiljen F 10 i Ängelholm, och på Försökscentralen FC i Malmslätt. Efter fullgjord tjänst i flygvapnet kom flygplanet till Säve för att bli museiföremål. Det hamnade sedan på Kåremo flygmuseum vars samling blev såld till Gotlands flygmuseum. När Gotlands flygmuseum gick i konkurs fick Aeroseum det som deposition från Flygvapenmuseum.

Kuriosa:

Lars-Erik Johansson var 19 år när han ställde upp i och vann tävlingen om att skapa emblemet för tredje divisionen på F 9. Tävlingen gick av stapeln 1942 och Lars-Eriks bidrag var den stridsberedda getingen.

Flygplan keyboard_arrow_down J 29F Tunnan 29575