close

Flygplan

J 29A TUNNAN

Saab 29 Tunnan

Individnummer: 29171
Märkning: På nosen en röd ring, rött är färgen för första divisionen på F 13; på bakkroppen kronmärke och flottiljsiffra 13: på fenan ett rött L.

Placering: Bunge flygmuseum, Bunge flygfält, Fårösund

Generösa entusiaster gjorde att Tunnan med nummer 29171 kan njuta av pensionen på gutarnas och sagornas ö.

Saab 29, Flygande tunnan eller bara Tunnan, är ett militärt jetflygplan som utvecklades och byggdes av Saab i Linköping. År 1945 hade Flygförvaltningen uppmanat Saab att lämna förslag på ett nytt jaktflygplan. Flygvapnets grundkrav var ett snabbt flygplan med god stig- och accelerationsförmåga samt hög topphöjd. Det skulle också vara lättmanövrerat och robust.

Konstruktionen, den rundnätta flygkroppen med pilformade vingar, byggde till stora delar på tysk forskning från andra världskrigets slut. Den 1 september 1948 fick prototypen av Saab 29 sitt luftdop och 1951 tog flygvapnet emot de första serietillverkade flygplanen.

Saab tillverkade 665 exemplar av Tunnan, inklusive provflygplanen. Den blev symbolen för ett starkt svenskt flygvapen och fanns som jakt-, attack och spaningsflygplan. Tyvärr drabbades Tunnan av en mängd haverier som krävde många piloters liv.

Det här exemplaret av J 29A blev levererat till flygvapnet 1952. Flygplanet har varit baserat på Bråvalla flygflottilj F 13 i Norrköping och tjänstgjorde där i tio år. De Flyghistoriska samlingarna på Malmen, nuvarande Flygvapenmuseum, övertog flygplanet 1976. I oktober 2014 kom flygplanet till Bunge flygmuseum som deposition från Flygvapenmuseum. Bunge flygmuseum kunde med hjälp av bidrag från generösa medlemmar genomföra flytten från fastlandet till Gotland.

Kuriosa:

Inget instrument saknas i denna J 29A, uppsättningen är helt komplett. 

Flygplan keyboard_arrow_down J 32E Lansen 32515