close

Flygplan

B 4

Hawker Hart

Individnummer: 714.
Märkning: M (svart), svastika.

Placering: Flygvapenmuseum

Hawker Hart var spaningsplanet som visade sig vara ett utmärkt bombplan. Som bombplan ingick det i den svenska frivilliga flygflottiljen, F 19, som deltog i finska vinterkriget.

I början av 1930-talet sökte flygvapnet en ersättare till spaningsflygplanet S 6 Fokker. Valet föll på den populära engelska Hawker Hart – det flygplan som tillverkades i flest exemplar under åren mellan första och andra världskriget.

Flygvapnet beställde tre Hawker Hart och använde dem först som spaningsflygplan med beteckningen S 3. Men tester visade att flygplanet var mer lämpligt för störtbombning – en teknik där piloten flyger nästan lodrätt ner mot målet innan bomberna fälls och flygplanet snabbt tas upp igen.

Sverige licenstillverkade drygt 40 exemplar av B 4 utöver de flygplan som köptes från England. Ett av dem är Flygvapenmuseums B 4 som byggdes i Linköping 1937 och flög under tio år.

Fyra B 4:or ingick i den svenska frivilligflottiljen som upprättades när Sovjetunionen anföll Finland 1939. Det flygplan som står på Flygvapenmuseum är målat och märkt med finländsk nationalitetsbeteckning, men är inte någon av de B 4:or som deltog i finska vinterkriget.

Kuriosa

Flygvapenmuseums B 4 – Hawker Hart är märkt med en blå svastika, hakkors. I Finland använde flygvapnet det blå hakkorset som nationalitetsmärkning under åren 1918-1945. Det finländska flygvapnets hakkors ska dock inte förväxlas med det nazityska.