close

Flygplan

SK 1

Albatros B.II

Individnummer: Saknas.
Märkning: 04.

Placering: Flygvapenmuseum

Albatros B.II är ett tvåsitsigt flygplan som tysken Ernst Heinkel ritade – samma person som senare konstruerade världens första jetflygplan.

Det tyska flygplanet Albatros B.II flög första gången 1914 och hade goda flygegenskaper. Tillverkaren skickade det till Sverige som var ett av flera planerade stopp under en uppvisningsturné i Europa. Vid landningen i Stockholm skar ett hjul ner i marken och propellern skadades. Under väntan på reservdelar hann första världskriget bryta ut och piloten var tvungen att återvända till Tyskland. Det herrelösa flygplanet blev kvar i Sverige. Albatros B.II blev sedan förlaga för en omfattande kopiering och tillverkning på många håll i Sverige.

Totalt tillverkades 40 kopior av Albatros B.II i Sverige. De användes som obeväpnat spaningsflygplan under första världskriget. Senare byggdes det om till skolflygplan. 

Åtta flygplan av typen Albatros fördes över till flygvapnet när det bildades 1926. Där fick de beteckningen SK 1 och användes som skolflygplan fram till slutet av 1920-talet. Flygvapenmuseums Albatros byggdes på Malmen 1925 och togs ur tjänst bara fyra år senare.

Kuriosa

Flygvapenmuseums SK 1 saknade länge motor. Men när den stora filmstudion i Råsunda stängde 1970 hittade man rätt sorts motor. Den hade använts som vindmaskin vid filminspelningar.

Flygplan keyboard_arrow_down SK 50B 50007