close

Kommande utställning

Den 17 juni öppnar Flygfärdig – det svenska flygvapnet tar form

Välkommen till vår helt nya utställning om det svenska militärflygets utveckling under 1900-talets första hälft. Följ med på en resa genom den farligaste eran i svensk flyghistoria. Möt hjältarna och flygpionjärerna, se unika flygplan och ta del av dramatiska berättelser om hur drömmen att kunna försvara Sverige från luften blev till verklighet.

I den nya utställningen kommer du att kunna följa det svenska militärflyget, från pionjärerna och etableringen av ett flygvapen, till jetflygets intåg. Utställningen kommer att vara uppbyggd runt fyra teman, och varje tema är indelat i flera undergrupper.

Du kommer att kunna se många olika typer av flygplan, och ta del av personberättelser eller händelser där flygplanen spelat en stor roll. Berättelserna fördjupas av filmklipp, fotografier, illustrationer och animationer.

Personporträtten är en viktig del i den nya utställningen, och där kommer du att möta en bred variation av karaktärer – både välkända flygarpersonligheter och nya bekantskaper. Ett efterlängtat tillskott är kvinnorna i flyghistorien.
Till de flesta flygplan kommer du också att kunna se föremål från museets samlingar som är kopplade till planet på något vis. Barn kommer att kunna följa ett barnspår där Drakel och Viggo visar vägen till kluriga och spännande stationer om flyg.

Delar av Flygvapenmuseum har varit stängt för ombyggnation under en period medan den nya utställningen har växt fram i två av våra hallar. Snart är vi äntligen redo att välkomna dig till en spännande upplevelse som tar dig med på ett lärorikt äventyr genom svensk flyghistoria.

Utställningen ”Flygfärdig – det svenska flygvapnet tar form” öppnar 17 juni 2023 och har 50 % rabatt på entrén på invigningsdagen.