close

Utställningar

Flygfärdig – det svenska flygvapnet tar form

Välkommen till den helt nya utställningen om det svenska militärflygets utveckling under 1900-talets första hälft. Följ med på en resa genom den farligaste eran i svensk flyghistoria. Möt hjältarna och flygpionjärerna, se unika flygplan och ta del av dramatiska berättelser om hur drömmen att kunna försvara Sverige från luften blev till verklighet.

I den nya utställningen kan du följa det svenska militärflyget, från pionjärerna och etableringen av ett flygvapen, till jetflygets intåg. Utställningen är uppbyggd runt fyra teman, och varje tema är indelat i flera undergrupper.

Här kan du se många olika typer av flygplan, och ta del av personberättelser eller händelser där flygplanen spelat en stor roll. Berättelserna fördjupas av interaktiva upplevelser, filmklipp, fotografier, illustrationer och animationer.

Personporträtten är en viktig del i den nya utställningen, och här möter du en bred variation av karaktärer – både välkända flygarpersonligheter och nya bekantskaper. Ett efterlängtat tillskott är kvinnorna i flyghistorien.
Till de flesta flygplan kan du också se föremål från museets samlingar som är kopplade till planet på något vis.

Vill du uppleva utställningen med en guidad visning? Läs mer här!