close

Utställningar

Flygfärdig – det svenska flygvapnet tar form

Upplev det svenska militärflygets utveckling under 1900-talets första hälft. Följ med på en resa genom den farligaste eran i svensk flyghistoria och möt hjältarna och flygpionjärerna.

I den här utställningen följer du det svenska militärflyget, från pionjärerna och etableringen av ett flygvapen, till jetflygets intåg. Ta del av dramatiska berättelser om hur drömmen att kunna försvara Sverige från luften blev till verklighet. Utställningen är uppbyggd runt fyra teman, och varje tema är indelat i flera undergrupper.

Här kan du se många olika typer av flygplan, och ta del av personberättelser eller händelser där flygplanen spelat en stor roll. Berättelserna fördjupas av interaktiva upplevelser, filmklipp, fotografier, illustrationer och animationer. Till de flesta flygplan kan du också se föremål från museets samlingar som är kopplade till planet på något vis.

Personporträtten är en viktig del i den nya utställningen, och här möter du en bred variation av karaktärer – både välkända flygarpersonligheter och nya bekantskaper. Ett efterlängtat tillskott är kvinnorna i flyghistorien.

Bildstöd

I den här utställningen finns bildstöd med Widgit-symboler. Du hittar dem på 12 olika platser i form av QR-koder på golvet i utställningen. Läs mer om bildstöd här

Visningar i utställningen