close

Tidigare utställningar

Det svenska militärflyget 1910-1945

Följ det svenska militärflygets utveckling – från de första flygmaskinerna under flygets barndom till andra världskrigets jaktflygplan.

I denna stora utställningshall möts du av en imponerande samling flygplan. Här finns bland annat det svenska arméflygets allra första flygplan M 1 Nieuport, jaktflygplanet J 26 Mustang och störtbombaren B 17, Saabs första egna konstruktion. Bland de utställda flygplanen ser du flera världsunika rariteter, till exempel världens enda bevarade flygplan av typen Junkers Ju 86. Alla dessa har på olika sätt spelat en viktig roll för svenskt militärflyg och för flygvapnet – den nya och moderna försvarsgren som bildades 1926.

Tre epoker

Utställningen är indelad i epokerna Pionjärer, Mellan krigen och Beredskap. Vid sidan av militärflygets utveckling får du också veta vad som hände i omvärlden, hur hotet mot Sverige såg ut och hur den svenska försvarspolitiken och försvarsindustrin svarade mot hotet. Se bildspel, med tidstypisk musik, om hur människor levt, arbetat och roat sig genom decennierna. För varje tidsepok hittar du också föremål, både civila och militära, som ger en glimt av tiden.

Mitt i utställningen pågår restaureringen av Saab 18 – bombflygplanet som nödlandade på isen utanför Härnösand 1946 och sedan sjönk. Efter 33 år på havets botten och många års arbete med restaurering börjar det nu återfå sin forna glans.

Fördjupning

Även om det inte är tillåtet att röra flygplanen går det att komma dem nära. På vissa ställen finns dessutom spångar att kliva upp på för dig som vill ta en extra titt. Vid multimediastationerna i utställningen kan du fördjupa dig i ljudinspelningar, bilder och arkivfilmer på utställda flygplan.

Tidigare utställningar keyboard_arrow_down Djur och krig