Temadag

Temadag: Miljö och krig

Hur påverkar krig vår miljö och omgivning? Hör föreläsningar, träffa forskare och bli först ut att se ny utställning.

Att krig påverkar miljön och vår omgivning negativt är ett faktum. Men kan naturlivet också gagnas av krig? Och hur kan klimatförändringarna ses som en möjlighet till fred? På vilket sätt har miljön påverkats av väpnade konflikter historiskt och i vår tid? Vad är ”Ecocide”? Och vem kan hållas ansvarig för miljöförstörelse i krig?

På den här temadagen får du ta del av den senaste forskningen inom miljö och krig, och höra samtal om svåra frågor om krigets konsekvenser för miljön. Den här dagen öppnar också en utomhusutställning om krigföringens konsekvenser för miljön i Ukraina. Du som vill kan fortsätta kvällen med en mingelmiddag i restaurang Aviatören där även dagens talare deltar.

Längre ner hittar du en översikt över programmet. Inom kort kommer mer detaljerad info om de olika programpunkterna.

Biljetter

Biljettpris för temadagen: 200 kronor, vilket inkluderar föreläsningar samt entré till museet både 14 och 15 september. Inom kort kan du köpa din biljett via en länk på den här sidan. Begränsat antal platser.

Observera att anmälan till mingelmiddagen sker separat och att det tillkommer en extra kostnad för mat och dryck. Mer information om hur du anmäler dig till middagen kommer här framöver.

Program för dagen

10:30 Inledning med tal
11:00 Föreläsning: Elena Orap från Ukraina om sin nya utställning
11:45 Föreläsning: Annica Waleij, förste analytiker, Totalförsvarets forskningsinstitut
12:30 Föreläsning: Britta Sjöstedt, miljörättsjurist vid juridiska fakulteten, Lunds universitet
13:15 Föreläsning: Klimatet som en orsak till krig och fred. Rasmus Andrén, doktorand vid institutionen för ledarskap och ledning, centrum för naturkatastroflära, Försvarshögskolan
14:00 Föreläsning: Berättelser om krig och konflikter. Therese Asplund, lektor vid institutionen för Tema Miljöförändring samt centrum för klimatpolitisk forskning, Linköpings universitet
15:00 Panelsamtal mellan de deltagande föreläsarna.
15:45 Avslutning med Noomi Eriksson, museichef Flygvapenmuseum

Mingelmiddag

16:30–19:00 Mingelmiddag i restaurang Aviatören där medverkande talare från dagen deltar. Möjlighet till fördjupande samtal och nätverkande.

Mer om Elena Orap

Elena Orap är arkitekt och forskare. Föddes i Kiev men flyttade till Schweiz 2022, efter den fullskaliga invasionen av Ukraina. Orap praktiserar arkitektur och design i olika former, skapar installationer och kurerar utställningar. Elena Orap driver bland annat forskningsprojektet ”Ukraina – Architecture of Emergency”, där hon undersöker förstörda byggnader och strukturer som har uppstått under kriget. Hennes nya utställning om hur kriget i Ukraina påverkar omgivning och infrastruktur öppnar 14 september 2024 på Flygvapenmuseum.

Mingelmiddagen bokas separat. Mer information om pris och bokning kommer.

lördag 14 september 10:30 - 16:00