Föredrag

Föredrag: Svensk luftmakt

Bertil Wennerholm berättar om de samlade svenska luftstridskrafterna under kalla kriget.

Hur skulle egentligen det svenska flygvapnet ha fungerat tillsammans med luftvärnet och andra delar av försvaret? Och hur stod vi oss egentligen i förhållande till omvärlden? Nu har du möjlighet att höra en utförlig genomgång av de samlade svenska luftstridskrafterna under det kalla kriget.

Sverige drev med envishet en ”svensk linje”. Man gjorde en unik satsning på egna flygplan, med förmåga att starta och landa på korta banor, och spred ut flygbaserna över hela Sverige. Tilltron till värnpliktig personal var hög. När Sovjetunionen rustade, inte minst på Kolahalvön vid Ishavet, påverkades de svenska luftstridskrafterna på flera avgörande sätt. Både flygvapnet och luftvärnet fick fler och större uppgifter i norra Sverige.

Föredragshållare

I det här föredraget hör du Bertil Wennerholm, överstelöjtnant. Kommenterar gör Kent Harrskog, generallöjtnant, Ulf Edlund, civilingenjör och Andreas Herlitz, RO/mj i Lv. Föredraget presenteras av Thomas Magnusson, bokförläggare.

Praktisk information
  • book_online

    Biljett: 150 kronor, inklusive entré till museet. Boka din biljett via biljettlänken på den här sidan. Du kan även köpa din biljett i museets reception. Begränsat antal platser.

lördag 7 december 14:30 - 15:30