
Vanliga frågor
Ny basutställning
Där byggs just nu en helt ny basutställning om flygvapnets tidiga historia från perioden 1900-1950! I samma lokaler har även taket byggts om och förstärkts under det senaste året.
Den nya basutställningen öppnar 16 juni 2023.
Just nu kan man inte ta del av föremål och flygmaskiner från flygets tidigaste dagar, åren 1900-1950. På vår hemsida kan du dock läsa om våra tidigare utställningar. Där finns även fakta om alla våra flygmaskiner. Du kan också hitta mer information på Digitalt museum. www.digitaltsmuseum.se
Det är ett omfattande arbete att skapa en ny utställning från grunden med många olika moment som tar tid. Utställningen ska kunna stå kvar i minst tio år och behöver vara väl genomtänkt.
Samma delar av museet har även genomgått omfattande arbeten med att förstärka byggnadens takstolar. Lokalerna har därför varit stängda under lång tid.
Ja, man kommer att kunna se ungefär lika många flygplan.
Ja, några flygplan tillkommer i den nya utställningen medan andra som visats tidigare plockas bort. Utbytta flygplan placeras i vår magasinshangar. I framtiden kommer dessa att visas vid specialvisningar.
Exakt vilka enskilda föremål som ska vara med är ännu inte helt bestämt, men i listan nedan kan du se vilka flygmaskiner som kommer att visas i den nya basutställningen:
1. Aeroplanet nr 1, Nyrop N:o 3 – Bryggarkärran
2. B 1 Bréguet C.U 1
3. B 18B Saab 18
4. B 3 Junkers Ju 86 K
5. B 4 Hawker Hart
6. G 101 Schneider SG-38
7. J 1 Phönix D.III 222
8. J 11 Fiat C.R. 42
9. J 20 Reggiane Re 2000
10. J 21A Saab 21
11. J 21R Saab 21R
12. J 22B FFVS J 22
13. J 26 P-51D 20-NA Mustang
14. J 8 Gloster Gladiator
15. J 9 Seversky EP-1
16. L II Donnet-Lévêque
17. M 1 Nieuport IV-G
18. Macchi M.7
19. P 1 Sparmann S 1-A
20. S 14 Fi 156C Storch
21. S 16 Caproni Ca 313
22. S 17BL Saab 17
23. S 6B Fokker C.V-E
24. SK 1 Albatros B.II
25. SK 10 Tiger-Schwalbe
26. SK 12 Fw 44J Stieglitz
27. SK 16 North American/Noorduyn AT-16
28. SK 5 Heinkel HD 35
29. SK 50B Saab 91 Safir
30. Thulin G
31. TP 78 Norseman
32. Ö 1 FVM/CVM Tummelisa
Nej. Alla flygplan i den nya basutställningen är museiföremål som vi vill bevara för framtiden. Risken för slitage är allt för stor med många besökare inuti flygplanen och är därför inte möjligt.
Tillgänglighet
Ja, vi arbetar ständigt med att göra Flygvapenmuseum så tillgängligt som möjligt. Det går bra att ta sig museets alla utställningar även med rullstol eller permobil (Gripensimulatorn är ett undantag då den befinner sig på ett podium).
På museet finns hiss mellan våningsplanen med plats för barnvagn och/eller rullstol/permobil. Dörrmåttet är 130 centimeter.
Flygvapenmuseum är anpassat för personer med nedsatt rörelseförmåga. Handikapptoaletter finns vid kapprummet, i restaurangen och i Flyglabbet.
Intill Flygvapenmuseums entré finns två parkeringsplatser för fordon med handikapptillstånd. Det går också bra att köra bilen ända fram till entrén för av- och påstigning.
Det går bra. Hela byggnaden är fri från trösklar och de flesta dörrar är antingen uppställda eller öppnas automatiskt med en armbågekontakt.
Delar av Flygvapenmuseums utställningar kan uppfattas som mörka, men vi erbjuder förstoringsglas och ficklampa att låna i receptionen.
Det går bra. Ledarhundar och certifierade servicehundar är självklart välkomna till museet. Meddela gärna personalen i receptionen.
Av allergiskäl är endast ledar- och certifierade servicehundar tillåtna.
Flygvapenmuseums museilärare använder röstförstärkare. Det går också bra att långa en trådlös mottagare med halsslinga för dig som använder hörapparat.
En rullstol och en rullator finns att låna för dig som behöver. De går inte att boka i förväg.
Flygvapenmuseum har en stor besöksparkering med plats för bilar, bussar och motorcyklar. Parkeringen är gratis.
Barn
Det finns gott om plats för barnvagnar på museet och hiss till alla våningsplan.
Det finns skötrum på Flygvapenmuseums entréplan och i Flyglabbet.
Flygvapenmuseums utställningar är gjorda för att passa så många som möjligt, men eftersom vi berättar om krig och vapen kan delar av utställningarna upplevas som otäcka. Rådgör med personalen i receptionen om du känner dig osäker.
Ja, det har vi. Kolla på vår kalender så hittar du alla aktiviteter.
Covid-19
Nej, det behöver du inte.
Vi har vidtagit en stor mängd åtgärder för att göra ditt besök hos oss säkert och jobbar aktivt med att minska smittspridning:
• Vi uppmanar våra besökare att hålla avstånd via skyltar och personal på plats.
• Utökat våra städrutiner och desinficerar kontaktytor dagligen.
• Placerat ut handsprit runtom i museet.
• Skyddande plexiglas vid receptionen och självplock av broschyrer.
• Stanna hemma vid minsta symptom. Det gäller både besökare och personal.
• Tvätta händerna ofta och noga. Komplettera med handsprit som finns på flera platser i museet.
• Håll avstånd och följ anvisade markeringar vid köbildning.
Om du inte kan besöka oss på plats, kolla gärna in allt vårt digitala material på vår hemsida.
Äta och dricka
I anslutning till Flygvapenmuseum ligger restaurang och café Calle C som erbjuder luncher av närodlade och ekologiska råvaror och fikabröd.
Ja, det går jättebra att besöka Flyglabbet och den matsäcksyta vi har där. Det går även bra att slå sig ner utomhus utanför museet när vädret tillåter.
Besöka museet
Vi har flest besökare lördagar och söndagar.
Här hittar du våra öppettider https://flygvapenmuseum.se/besok-oss/oppettider/
Vi erbjuder gruppvisningar för förbokade grupper. Man kan välja tema för visningen, ser mer på sidan om visningar.
Ja, vi erbjuder förbokade visningar. Boka din visningar via 013-495 97 14 eller gruppbokning@flygvapenmuseum.se. Maxantal är 25 personer per grupp.
• Vardagar 11:00-17:00: 1 500 kronor
• Helger samt torsdagkvällar 17:00-20:00: 2 200 kronor
• Övriga tider utanför museets öppettider: 2 700 kronor
Ja, vi har audioguider på svenska, engelska, finska, franska, tyska eller spanska. Audioguiden laddas ner direkt till din smartphone.
Svenska, engelska och teckenspråk.
Läs allt om entréavgifter på den här sidan
Skola
Ja, vi tar emot förskolegrupper och skolklasser från grundskola, gymnasium och vuxenutbildning.
Flygvapenmuseum har fri entré, men bokade visningar kostar 800 kronor.
Vi tar gärna med din klass på en resa genom Sveriges militärhistoria. Kostnaden för skolprogram med museipedagog är 800 kronor per grupp, men gratis för förskolor. Kontakta oss för att boka en visning.
Vi har skolanpassat arbetsmaterial och lärarhandledningar som kan användas före eller efter ert besök.
Arkiv och bibliotek
Arkivet ligger i Flygvapenmuseums bibliotek.
Biblioteket ligger på Flygvapenmuseums entréplan.
Här finns tidskrifter och böcker om flygets utveckling och annat krigsrelaterat under 1900-talet. I vårt arkiv finns bilder, brevkorrespondens, ritningar, pressklipp och haveriutredningar.
Nej, man kan enbart läsa våra böcker i biblioteket.
Övrigt
I samlingen finns många olika slags föremål inklusive flygplan, kompasser, jetmotorer, sjukvårdslådor och regnkappor. Föremålen är från 1910-talets början till 1990-talets slut.
Om du har ett föremål som du tror vore intressant för Flygvapenmuseum är du välkommen att kontakta oss. För att vi ska ta emot ett föremål krävs att att det har en koppling till museets ämnesområde. Vi tackar också nej om det redan finns dubbletter eller liknande objekt i samlingarna. Kontakta oss på mejl eller telefon om du är intresserad av att skänka ett föremål till Flygvapenmuseum.
Flygvapenmuseum innehar över 100 000 museiföremål. De flesta visas inte i museet utan förvaras i magasin.
Just nu är två utställningar öppna – Hemliga handlingar och Om kriget kommer. I utställningarna visas en mängd militärflygplan och utrustning, tidstypiska svenska hem från perioden under kalla kriget och det imponerande vraket efter DC-3:an.
Ja. Flygvapenmuseum tar emot två praoelever per år, under en vecka på våren och en vecka på hösten. Under rubriken ”Om oss” hittar ni mer information.